Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ruslands fjende

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For hver dag der går, fjerner Rusland sig længere og længere fra Europa, og de værdier, Europa bygger på. Hvor radikalt Rusland har forandret sig de seneste år, bliver tydeligt, hvis man erindrer, hvor klart præsident Putin i Polen fordømte Stalins indledningsvise samarbejde med nazisterne så sent som for seks år siden, ved 70-året for starten på Anden Verdenskrig:

»Man bliver nødt til at indrømme, at alle de forsøg, der fra 1934 til 1939 blev gjort for at imødekomme nazisterne, inklusiv diverse aftaler og pagter, fra et moralsk synspunkt er uacceptable, og fra et praktisk politisk synspunkt – meningsløse, skadelige og farlige. Det var præcis den samlede virkning af alle disse handlinger, der førte til tragedien, til begyndelsen på Anden Verdenskrig. Selvfølgelig skal man indrømme disse fejltagelser. Det har vores land gjort. Ruslands Duma, parlamentet, har fordømt Molotov-Ribbentrop-pagten.« Siden har Putin mildest talt fået et andet syn på den ikke-angrebspagt, der indvarslede et storstilet handelssamarbejde mellem Hitler-Tyskland og Sovjetunionen, og som i sin tillægsprotokol foreskrev en deling af Polen og sovjetisk annektering af Baltikum, Bessarabien, det nordlige Bukovina og et stykke af Finland.

Da Putin i sidste weekend på pressekonferencen med Tysklands kansler Angela Merkel blev spurgt, om han var enig med sin kulturminister i, at pagten var en genistreg af det stalinske diplomati, sagde han, at den absolut gav »mening«. For alle Sovjetunionens bestræbelser på at skabe en koalition med vestlige lande mod Hitler havde været frugtesløse. Og ellers ville Sovjetunionen have stået helt alene over for Hitler. Det er med andre ord klart, hvad den russiske udlægning af Anden Verdenskrig fremover vil blive: Alle kæmpede om Hitlers gunst, og hvis ikke Stalin gennem pagten havde forhindret en forbrødring mellem Hitler-Tyskland, Storbritannien og Frankrig, havde de sluttet sig sammen og kvast Sovjetunionen.

Det værste er imidlertid ikke, at russiske skolebørn fremover vil få et forvansket billede af deres egen historie. Det værste er, at Anden Verdenskrig nu også skal bruges til at bibringe russerne den opfattelse, at alt ondt kommer fra EU og USA.

Fornuftige russere – og dem er trods alt en del af – ved udmærket, at det er løgn, men de får sværere og sværere ved at tage til genmæle. For nylig underskrev Putin en lov, der kan give kæmpebøder og op til fem års fængsel for at vanære Sovjetunionens militære indsats. Samtidig begrænses Vestens muligheder for at komme med indsigelser. Også hvad angår nutiden. På trapperne i disse dage er endnu en lov, der gør det muligt at erklære en hvilken som helst udenlandsk NGO for »uønsket«, hvis den skønnes at være en trussel mod Ruslands »forfatningsmæssige orden, forsvarsevne eller sikkerhed«. Ifølge russiske kommentatorer kan den bruges mod organisationer som Læger uden Grænser og korruptionsagenturet Transparency International.

I Vesten kan vi realistisk set ikke forhindre, at Putin bygger sit regime på at gøre os til fjenden i fortid og nutid for at konsolidere sin magt. Men vi kan gennem den fælles sanktionspolitik og hjulpet af de lave oliepriser forhindre, at et Rusland, der vender sig mod os, bliver rigt og magtfuldt.