Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

»Røvrendt« i København

Spidskandidaten Ninna Hedeager (Ø) holder tale i forbindelse med at Enhedslisten København holder valgfest på valgdagen under Kommunalvalget 2017 på Søpavillonen i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstrefløjen i København er havnet i det, der på engelsk kaldes en »shitstorm«. Årsagen er, at hverken Alternativet eller Enhedslisten vil påtage sig posten som beskæftigelses- og integrationsminister i landets største kommune.

Enhedslistens nye borgmester foretrækker at fortsætte på forgængeren, Morten Kabells, cykelstier. »Med dette valg har Enhedslisten sikret vores plads i forsædet, når det handler om grønne områder, billige boliger og miljøvenlig trafik,« triumferede Enhedslisten i København på sin Facebook-side. Men partiets vælgere i de såkaldte »sociale modstandsgrupper«, som havde satset på færre krav og flere kontanthjælpskroner efter dette valg, er rasende over Enhedslistens fravalg af ansvaret. Enhedslistens logo – et rødt Ø – er nu blevet indsat som en del af ordet »røvrendt«. Alternativet, der var særdeles aktive i »Anna Ansvarsløs-kampagnen« mod den tidligere radikale beskæftigelsesborgmester, vil hellere tage ansvar for festivaler end for at sætte kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Borgerlige skatteydere kan givetvis glæde sig over, at ansvaret for at sætte de ledige i arbejde nu muligvis havner hos Venstre, der med sit dårlige valgresultat ikke har mange valgmuligheder, efter at Enhedslisten og Alternativet har taget ansvaret for cykelstier og danseopvisninger. Der er også grund til at glæde sig over, at Alternativet ikke overlades ansvaret for integrationspolitikken i København. Den koster i forvejen kassen, uden at anstrengelserne har forbedret ret meget andet end bandemedlemmernes skydefærdigheder.

Den grundlæggende undskyldning er ganske forudsigeligt, at det er staten, der sætter rammerne for beskæftigelsespolitikken. »Enhedslistens opgave er ikke at forvalte et ødelæggende system mere humant for så at sige at svinge pisken blødere over de syge og arbejdsløse. Vi ønsker at afskaffe den nuværende model og erstatte den med reel jobformidling,« lyder en skriftlig forklaring fra partiet, der har sagt nej til at stille op til interviews om sagen. Ja, De læste rigtigt. Enhedslistens ansvarlige i København har ganske som andre »magtpartier« søgt tilflugt bag lukkede døre.

Venstrefløjen i København er ikke alene om at prioritere rene hænder og populære arbejdsområder højere end ansvaret for ubehagelighederne på beskæftigelses- og integrationsområdet. I eksempelvis Næstved har Enhedslisten som del af en rød konstituering haft mulighed for at påtage sig ansvaret for kommunens vigtige beskæftigelsesudvalg. Men partiet har hidtil afvist. Man vil hellere bevare muligheden for at være i opposition. Enhedslisten overlader derfor hellere socialreformernes »ofre« til de borgerlige. SF gik i stykker, da regeringsansvarets åg blev for tungt.

Venstrefløjen er ikke alene om at sky ansvaret for det ubehagelige. Det ligger i fløjpartiernes DNA at fastholde rollen som ansvarsløse. I 1970erne og ind i 1980erne undgik Mogens Glistrups Fremskridtsparti så vidt muligt ansvar. Dansk Folkeparti skulle heller ikke nyde noget ved regeringsforhandlingerne i 2015. Men sjældent har man set et hykleri af det format, der netop nu udfoldes i hovedstaden.