Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Rødt anslag mod arbejdslyst virker

»Men samfundets svageste, som ikke er i stand til at optjene en løn, der kan matche indtægten fra to gange kontanthjælp plus tilhørende andre offentlige støtteordninger, er blevet svigtet.«

Håndværkerfradrag kan indberettes til februar. SE RB -Arkivfoto- ARKIVFOTO. Kommunerne havde en vidt forskellig praksis, da de som et led i kontanthjælpsreformen skulle vurdere, om titusinder af unge ledige var uddannelsesparate og dermed kun berettigede til den nye, lave uddannelseshjælp, der svarer til SU. Det mener Ole Pass, formand for de kommunale socialchefer, på baggrund af en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget blandt landets 15 største kommuner. (se Ritzau historie 120023) ARKIVFOTO 2008 af smed i arbejde- Se RB 20/12 2013 08.14. Fra januar bortfalder kontanthjælpen for unge under 30 år. Mange unge, der før fik kontanthjælp, vil blive erklæret uddannelsesparate, og en stor del af dem vil finde vej til en erhvervsuddannelse. Det fortæller DR Østjylland. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den økonomiske fordel ved at tage et arbejde er mindre end indtægten ved at blive hjemme på sofaen, reagerer danskerne meget forudsigeligt. Markedsøkonomien virker, og som det fremgår af dagens avis, er antallet af ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, steget ganske dramatisk, siden regeringen med stemmer fra dens støtteparti, Enhedslisten, fjernede kontanthjælpsloft og starthjælp. Et par tusinde nye ægtepar hæver nu dobbelt kontanthjælp fremfor at arbejde.

Udviklingen er bestemt ikke kommet bag på regeringen. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har tidligere erkendt, at bedre offentlige ydelser får flere til at vælge et liv på passiv forsørgelse. Men regeringen har, fuldstændig kynisk, valgt at sende flere af samfundets svageste, især indvandrerfamilier, på forsørgelse, fordi det er prisen for at beholde Enhedslistens støtte.

Læs også: Venstre beskyldes for at åbne for løndumping

Samfundsøkonomisk er det voksende antal ægtepar på kontanthjælp som følge af afskaffelsen af kontanthjælpsloft, starthjælp og beskæftigelseskrav ikke noget voldsomt stort problem. Det er ikke udgiften til et par tusinde ekstra kontanthjælpsmodtagere, der vælter de offentlige budgetter. Men i et land, som gennem årtier har kæmpet for at skabe en situation, hvor man på den ene side sikrer en rimelig forsørgelse, ikke mindst af børnefamilier, og på den anden side sikrer, at det altid kan betale sig at tage et arbejde, har de tre år med den røde regering givet et alvorligt tilbageslag. Mange af den nuværende regerings tiltag har gavnet dansk økonomi og virksomhedernes konkurrenceevne. De talrige løftebrud har på en række områder betydet, at den økonomiske politik har været mere blå end rød.

Men samfundets svageste, som ikke er i stand til at optjene en løn, der kan matche indtægten fra to gange kontanthjælp plus tilhørende andre offentlige støtteordninger, er blevet svigtet. Under den tidligere regering kunne det betale sig for de fleste, også indvandrerfamilier, at arbejde. Nu er de atter motiveret til at blive hjemme. Enhedslisten og SF havde brug for at kunne vifte med afskaffelsen af de såkaldte »fattigdomsydelser«. Hvordan det kan gøre folk fattigere at modtage penge fra andre borgere, er stadig en ubesvaret gåde. Det, der gør folk fattige, økonomisk som menneskeligt, er netop den situation, som regeringen og dens røde flertal har skabt, hvor mennesker tilskyndes økonomisk til at blive hjemme fremfor at arbejde.

Læs også: 2025-plan med fokus på vækst

Datoen for næste folketingsvalg er rykket så nær, at der næppe kan gennemføres nogen reformer af betydning på denne side af valget. Det må anses for utænkeligt, at regeringen vil justere på overførselsindkomsterne for at genskabe et velfærdssamfund, hvor det altid kan betale sig at arbejde. Det Radikale Venstre, der ellers gennem flere årtier har arbejdet for at undgå en situation, hvor mennesker omtrent tvinges bort fra arbejdsmarkedet, vil være passivt og snakke sort frem til valget. Men de borgerlige partier bør binde sig selv og hinanden op på, at skulle regeringsmagten skifte til blå blok, vil denne kyniske behandling af de svageste ophøre. Ingen fortjener at blive belønnet for passivitet.