Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Regeringens rodebutik

»Tilbage står billedet af en regering, som har uendelig svært ved at erkende ansvaret for fejl.«

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig er det forbløffende, at det er lykkedes regeringen at få politiets indsats efter terrorangrebet i København til at fremstå som en rodebutik, hvor der tilmed kan rejses alvorlige mistanker om, at regeringstoppen har forsøgt at skjule eller pynte på de mindre flatterende dele af forløbet.

Detaljerne og tidspunkterne på dagen for terrorangrebet  14. februar er mange og komplicerede. Men ét står fast: Politiet, som regeringen har ansvaret for, tog slet ikke terrortruslen mod jøder og jødiske institutioner i Danmark tilstrækkeligt alvorligt. Terrorangrebene i Paris i januar havde ikke ført til nogen særlig skærpelse af sikkerheden for de danske jøder. Beredskabet i Danmark var blot blevet »let forhøjet«. Selv om enhver efter terrorangrebet på Krudttønden kunne sige sig selv, at jøder og jødiske institutioner var oplagte mål for nye angreb, gik der fire timer, inden nogle ikke særligt veltrænede politifolk stillede op foran synagoge,- hvor de lod sig overrumple af en utrænet terrorist.

Både PET og det åbne politi fortjener al mulig ros for at lokalisere og uskadeliggøre terroristen i løbet af blot et halvt døgn. Men politiets reaktion i forhold til de jødiske mulige mål var kritisabel og alvorlig. Statsministerens beskrivelse af politiets indsats var imidlertid en ganske andet. »Sikkerheden var blevet styrket efter Paris. Og som en del af standardproceduren øgede man sikkerheden ved synagogen i Krystalgade, så snart angrebet skete lørdag. Og det, vi så lørdag, understregede, at vi har sikkerheden på plads,« lød statsministerens skønmaleri efterfølgende.

Nu har det altså vist sig, at ikke blot gik der fire timer, inden et utilstrækkeligt beredskab blev stillet op foran synagogen. Statsministeriet har kendt til forløbet siden 16. februar, men uden at statsministerens forkerte oplysninger blev korrigeret. I stedet blev chefen for Politiets Efterretningstjeneste flyttet til andet arbejde. Og statsministeren fortsætter med at fralægge sig ansvaret for den forkerte oplysning. Hun undskylder sig med, at Politiets Efterretningstjeneste ikke efterfølgende havde bemærkninger til hendes - forkerte - udtalelser om politiets indsats.

I Folketingets spørgetid tirsdag fastholdt statsministeren, at hun ikke var klar over før i sidste uge, at der vitterligt gik fire lange timer, inden politiet dukkede op ved synagogen. På baggrund af en hastemail om dette forløb, der  16. februar gik fra Justitsministeriet til Statsministeriet om netop dette forløb, må man spørge, om de ikke kan læse indenad i Statsministeriet? Er det virkelig Politiets Efterretningstjeneste, der skal holde øje med, om statsministeren misinformerer befolkningen?

Tilbage står billedet af en regering, som har uendelig svært ved at erkende ansvaret for fejl. Statsministeren vil have danskerne til at tro, at hun og hendes embedsmænd ingen anelse havde om det virkelige forløb. Det er dybt rystende, hvis det virkelig er sandt, at statsministeren først for ganske nylig fik den rette viden om, hvad der egentlig foregik den tragiske lørdag i februar.