Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Prins Henriks unødvendige fejltrin

Hendes Majestæt Dronning Margrethe fejrede søndag d. 16. april sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen. Dronning Margrethe og prins Henrik. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en unødvendig og alt for demonstrativ beslutning, prins Henrik har taget om ikke at ønske at blive begravet ved siden af Dronningen i Roskilde Domkirke. Der er adskillige grunde til at beslutningen, som Kongehuset torsdag officielt bekræftede, må fylde enhver støtte af det danske monarki med tristesse.

For det første udgør den et personligt lavpunkt for prins Henrik, der efter nogle svære begyndelsesår efter brylluppet med den daværende kronprinsesse Margrethe i 1967 på sin helt egen måde langsomt, men sikkert og fortjent opnåede de fleste danskeres respekt, sympati og beundring. Med den gentagent udtrykte utilfredshed med sin egen position i det danske monarki over de seneste år risikerede prins Henrik desværre allerede at sætte denne vundne sympati på spil. Dette skridt gør ikke sagen bedre.

For det andet er Prinsens beslutning en helt urimelig handling mod Dronningen. Den sætter rigets monark i en temmelig umulig situation. Det fortjener hun ikke. Få tvivler på de fortsatte personlige følelser mellem dronning Margrethe og prins Henrik, men dette kan vanskeligt opfattes som andet end en ganske ultimativ udfordring såvel af Dronningen som institution - og dronning Margrethe som hustru. På det personlige plan er det ikke fair. På det formelle niveau er det skadeligt for det danske monarkis omdømme.

For det tredje udgør beslutningen et ganske lammende udfald mod noget af det, der er en vældig afgørende bestanddel ved kongehusets moderne rolle: At pligten kommer før personlige hensyn. Danmark er i henhold til Grundloven et konstitutionelt monarki, og dets fortsatte eksistens nyder opbakning fra et overvældende flertal i befolkningen.

Det gør det blandt andet fordi den kongelige familie er sig bevidst, at den nok har nedarvede privilegier og indtager en ophøjet position. Men at denne medfødte position samtidig bærer pligten med sig. Dette har ofte været beskrevet som absolut afgørende for Dronningen og en årsag til, at hun modsat monarker i flere andre lande næppe kommer til at abdicere. Med sin beslutning om ikke at lade sig begrave ved Dronningens side sætter prins Henrik utvivlsomt i mange danskeres øjne sin egen person over pligten. Det er ikke godt.

I en kaotisk og foranderlig verden står monarkiet usvækket stærkt i Danmark. Det udgør en konstitutionel kerne. Det er en integreret del af den nationale identitet og danskernes fælles historie – af fortællingen om, hvem vi er. Kongefamilien er et samlingspunkt for den danske befolkning, både til hverdag, når dens medlemmer møder danskerne, ved højtider og i forbindelse med familiens mærkedage.

Med sin ubetænksomme beslutning om at lade sig fysisk adskille fra dronning Margrethe efter døden risikerer prins Henrik i en høj alder og efter 50 års ægteskab med Dronningen at sætte alt dette til fornyet diskussion. Man kunne da blot håbe, at netop diskussionen vil åbne prins Henriks øjne for sit unødvendige fejltrin. For prinsens egen skyld, for Dronningens skyld – og for monarkiets.