Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Nordjylland er beton og sand hældt ned foran den høje klint ved Lønstrup. Nogle mennesker – velsagtens sommerhusejere – har ifølge myndigheden på området, Kystdirektoratet, begået selvtægt med det formål at beskytte deres sommerhuse mod havet. Gennem årene er flere end 30 huse taget af havet, som år efter år æder af kysten.
Kystdirektoratet indgav forleden politianmeldelse, og det er derfor nu politiets opgave at finde ud af, om der er begået hærværk og i givet fald af hvem. I mellemtiden æder havet videre. Sommerhuse til millioner af kroner vil følge efter alle de andre sommerhuse ned ad klinten, hvis de da ikke er blevet fjernet forinden. Sommerhusejernes civile oprør mod myndighederne vil, trods det desperate forsøg på kystsikring, efter alt at dømme løbe i havet.
Længere sydpå i Jylland og på Sjælland har en anden slags civilt oprør mod myndighederne udfoldet sig i den senere tid. Foreløbig har omkring 100 læger opsagt deres deltidsarbejde som vagtlæger, fordi politikere og myndigheder har pålagt dem en afgift på 4.000 kroner som betaling for myndighedernes kontrol med deres arbejde. Vagtlægernes opsigelser har, da nyheden nåede medierne, udløst hændervridende beklagelser fra politikere, der nu vil finde løsninger på det åbenlyst urimelige gebyrkrav for de læger, der gør samfundet den tjeneste at tage ekstraarbejde som vagtlæger.
Der er forskelle på de to tilfælde af oprør. I Nordjylland har oprørerne mod myndighederne muligvis begået ulovligheder. Vagtlægerne har blot opsagt deres stillinger. Det samme gør en del andre læger, der nu forlader deres opgaver som frivillige læger i idrætsforeninger. Det bliver man ikke politianmeldt for. Men der er også ligheder mellem de to markante protester. De handler begge om, hvad der ligner dårlig behandling af borgere.
I Lønstrup og mange andre steder i landet har borgere i årevis kæmpet for at få lov at sikre deres ejendom mod at styrte i havet eller blive oversvømmet, når storme rammer landet. Men uanset om borgerne selv er villige til at betale for beskyttelsen, er tilladelserne ikke givet. Eller planer mangler at blive udarbejdet og godkendt. Lovgivning er ændret, løfter er udstedt, men borgernes huse er stadig ubeskyttet mange steder. Politisk slipper man godt fra den langsommelige behandling af kystsikringen, fordi problemerne vedrører et mindre antal vælgere.
Anderledes med vagtlægerne, hvis fravær vedrører et stort antal menneskers fornemmelse for tryghed. Myndighedernes og politikernes arbejde har, pænt sagt, ganske åbenlyst været overfladisk. Advarsler er blevet ignoreret, indtil medierne fortalte om vagtlægernes opsigelser. Derfor mødes de politikere og organisationer, der har ansvaret, i nær fremtid for at reparere på sjuskeriet.
Men uanset, om man er sommerhusejer på klintens kant i Lønstrup eller vagtlæge, skal man behandles ordentligt og til tiden. Myndigheder og politikere, der svigter deres grundlæggende opgave, burde egentlig meldes til politiet.