Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Piger skal ikke giftes med en farmand

»Det er paradoksalt, at drenge på 17 år anses som børn, mens piger på samme alder eller yngre vurderes som små voksne.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremgangsmåden var ulovlig, da integrationsminister Inger Støjberg (V) for et år siden besluttede, at mindreårige asylsøgere skulle adskilles fra deres voksne ægtefæller.

Det mener i hvert fald ombudsmanden, som argumenterer for sin opfattelse i et udkast til redegørelse. Ombudsmandens endelig redegørelse afventer, at Folketinget behandler Dansk Folkepartis forslag om forbud mod at indkvartere mindreårige med en voksen på asylcentrene.

Egentlig er det forbløffende, at politikere og befolkning gang på gang skal diskutere, om danske regler og værdier skal gælde i Danmark. Det burde være indlysende, at mennesker, som vil opholde sig her i landet, skal respektere danske love. Og her i landet kan man ikke uden videre blive gift som mindreårig.

Det er forbløffende, at der findes politikere, som forsvarer, at mindreårige skal bo med en ofte væsentligt ældre mand. Og det er paradoksalt, at politikere og debattører anser store drenge på 17 år som børn, der har brug for særlig beskyttelse, mens piger på samme alder eller yngre vurderes som små voksne, der er tilstrækkeligt modne til selv at afgøre, om de vil bo med en ældre mand.

Ombudsmandens krasse kritik bygger især på den europæiske menneskerettighedskonventions bestemmelser om retten til et familieliv. Og her opstår endnu et paradoks. Konventionen, der skal beskytte børn, kan betyde, at en mindreårig pige, som er presset til ægteskab, fastholdes i tvangsægteskab efter ankomsten til Danmark.

Man må spørge, hvordan »retten til et familieliv« kan gælde to asylsøgere, hvis ægteskab ikke er gyldigt i Danmark, og som derfor per definition ikke er i familie med hinanden. Spørgsmålet blev stillet til Inger Støjberg flere gange, da Folketinget tirsdag behandlede forslaget om et fuldstændigt forbud mod at indkvartere mindreårige med en voksen. Ministeren kunne ikke svare, men måtte blot gentage, at ifølge juraen skal mindreårige i visse tilfælde kunne bo sammen med en ældre partner.

Diskussionen om ombudsmandens syn på sagen har fået Dansk Folkepartis ordfører, Martin Henriksen, til at beskylde ham for at politisere. Det er ikke rimeligt. Problemet er den europæiske menneskerettighedskonvention, som i dette spørgsmål i nogle situationer kan medvirke til at undertrykke en mindreårig, og som øver vold mod dansk lovgivning.

Antallet af ægteskaber mellem mindreårige og voksne på asylcentrene er ikke stort. 23 par blev adskilt som resultat af Inger Støjbergs instruks. Blandt dem var der fire piger, altså en lille femtedel, der greb chancen for at leve i frihed for partneren. Det er trist, at ikke alle mindreårige ubetinget får chancen for at prøve et liv uden partneren, indtil de bliver myndige.

Man må nu krydse fingre for, at der kun i meget sjældne tilfælde gives tilladelse til at indkvartere mindreårige med voksne, og så kan man glæde sig over, at der siden Inger Støjbergs stramning sidste år kun er ankommet meget få par, hvor pigen er mindreårig.

Mindreårige piger skal ikke giftes med en farmand. Hverken deres egen eller andres.