Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Pensionisten Fogh

Fogh Rasmussen kan blive fanget i en situation, hvor han er nødt til at forsvare et land, der er ramt af korruption.

Fjogh
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er en balancegang at være tidligere NATO-generalsekretær eller statsminister for den sags skyld. For man er som regel stadig så »ung«, at man ikke ønsker at træde tilbage fra arbejdsmarkedet trods en god pension, men stadig arbejde med det, der interesserer en mest – politik.

NATOs tidligere generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er en af dem, der har skabt sit eget konsulentfirma kort efter, at han forlod generalsekretærposten i 2014. Siden har han arbejdet med forskellige projekter som rådgiver for store virksomheder og ikke mindst for investeringsbanken Goldman Sachs i forbindelse med købet af en del af Dong Energy. Og nu skal Fogh være rådgiver for Ukraines præsident, Petro Porosjenko.

Dermed placerer Fogh Rasmussen sig i centrum af en betændt konflikt med Rusland. Det kræver som tidligere generalsekretær for NATO en særdeles stor finfølelse for diplomatiet. Ikke for Ruslands skyld. Men for at han kan lykkes i det nye job. For trods det, at Ukraine nyder stor støtte både i NATO og i EU på grund af den russiske aggression, er der også åbenlyse problemer i Ukraine, som skygger for ikke alene et medlemskab af EU, men også for at blive optaget i NATO. Hvis disse problemer ikke løses, kan Fogh Rasmussen blive fanget i en situation, hvor han over for sine tidligere kolleger i Vesten er nødt til at forsvare et land, der er hårdt ramt af korruption. Og så risikerer han at miste sit eftermæle som en effektiv NATO-chef og sit ry som statsministeren og formanden for EU, der dygtigt fik de østeuropæiske lande ind i EU under topmødet i København i 2002.

Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder er i dag politisk skadet på grund af sit »venskab« med den russiske præsident, Vladimir Putin, efter at Schröder sagde ja tak til et godt lønnet job i Gazprom som bestyrelsesmedlem. Storbritanniens tidligere premierminister, Tony Blair, er også blevet lagt på is mange steder, fordi han figurerer som rådgiver for nogle af denne verdens mest blodige diktatorer.

Anders Fogh Rasmussen udfyldte i sin tid som NATOs generalsekretær til fulde sit job som den vestlige forsvarsalliances øverste embedsmand. Han førte en hård kurs over for Moskva. Det var ikke Fogh, der vaklede under krisen mellemUkraine og Rusland. Men hans nye rolle kræver en balancegang, hvis han skal lykkes. For hvis ikke han for alvor er med til at rykke Ukraine i den rigtige retning med at få slået hårdt ned på korruptionen og mange andre dårligdomme, vil han miste sin troværdighed. Især hvis Fogh ikke svarer klart og tydeligt, når de nærgående spørgsmål om Ukraines politiske system kommer. Alle husker en Blair, der tegnede en 13 millioner dollar kontrakt med Kasakhstans præsident, Nursultan Natsarbajev. Det var – skrev de britiske aviser – prisen for at sælge sit eftermæle til en af denne verdens mest blodige diktatorer. Schröders hyldest til Putin som den største demokrat gik heller ikke stille af. Den liga er Fogh Rasmussen slet ikke i. Men hans nye job kræver en delikat balancegang. Det er vi ikke i tvivl om, at taktikeren Anders Fogh Rasmussen kan. Men der vil blive holdt øje med ham.