Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Pas på med kvindekortet, Hillary

»At pukke på glasloftet og dermed flytte fokus væk fra de glemte masser i Trumps bagland virker både misforstået og lettere stilløst.«

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glasloftet er det nye tag i amerikansk politik. Landets medier bruger begrebet igen og igen. Hillary Clinton bruger det også selv:

Da den demokratiske kandidat have tabt præsidentvalget til republikaneren Donald Trump, holdt hun en tale af de mere mindeværdige. En retorisk fuldendt tale med glasloftet som kulmination.

»Vi vil helt sikkert se glasloftet slået i stykker en dag – måske endda før, vi tror det,« sagde hun til forsamlingens begejstring.

Loftet er den usynlige barriere mellem kvindelige kandidater og større poster i næsten alle klodens hierarkier. Alt for mange kompetente kvinder møder den i deres karriere. De møder den skandaløse mandschauvinisme. De kan ikke vinde.

Er det også derfor, hun selv tabte valget i Vestens ubetinget største supermagt? Ville en Hillary Clinton med mandlige gener have vundet? Måske. Hun virker immervæk uendelig meget klogere og mere kompetent end sin mandlige modkandidat.

Hillary Clinton bør ikke desto mindre lade kvindekortet ligge i den aktuelle sag. Dels fordi det er lidt for fikst at flytte folks fokus fra de andre udfordringer, der gjorde kaosmissilet Trump til Vestens åndelige overhoved. Dels fordi hendes egen valgkamp har fejlet på vitale og lidt ærgerlige punkter. Trumps slogan var som bekendt »Make America great again«. Hvad var Hillary Clintons slogan? Kan nogen huske det?

Og endelig fordi hun rent faktisk måtte kigge i vejviseren efter sine medsøstres stemmer. Ikke mindre end 54 procent af kvinderne stemte på Donald »grab-them-by-the-pussy« Trump. Kun hver tredje kvinde af den hvide og ufaglærte slags stemte i sidste ende på hende.

Igen: Amerikanerne kan sagtens have fravalgt Hillary Clinton på grund af hendes kvindelige identitet. De kan meget vel have husket hende som »fru« og tænkt på hendes kortvarige sammenbrud i valgkampen. De kan måske endda have været fuldstændig ligeglade med både mailskandalen og hendes nære forbindelser til pengestærke pinger og eliten i almindelighed. Simpelthen fordi de har siddet med et dybt bedaget syn på kvinden som »det svage køn«. Fordi en kvinde slet ikke kan vinde. En gyselig tanke.

Man kan bare ikke vende logikken om. Hillary Clinton bør ikke give sine landsmænd dårlig samvittighed over fravalget af en kvinde. For hverken folks køn, seksualitet, race eller noget som helst andet skal spille en rolle i det demokratiske arbejde. At pukke på glasloftet og dermed flytte fokus væk fra de glemte masser i Trumps bagland virker både misforstået og lettere stilløst.

Vi må alle sammen sætte større kræfter ind på bedre muligheder for den kvindelige halvdel af kloden. Afstemningen om fire års ophold i Det Ovale Værelse kan bare ikke bruges som våben i den kamp. Amerikanernes valg af præsident må aldrig blive en trojansk hest for noget som helst. Embedet er slet og ret for vigtigt.