Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Partistøtte puster til politikerlede

»Hvis partierne vil hæve parti-støtten, må tilhængerne af flere støtte-millioner besvære sig ud blandt vælgerne og op på ølkassen.«

Arkivfoto:Dannebrog får permanent plads i folketingssalenFolketingets ledelse vil give det danske flag en fast plads i salen. Enhedslisten bakker nu op om forslaget.Se RB kl.07.43 d.15.02.2017 .Arkivfoto: Folketinget har finansloven under førstebehandling i folketingssalen, torsdag d. 6. september. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012). (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets partier med undtagelse af Dansk Folkeparti og Enhedslisten har i al diskretion besluttet at øge støtten til partierne med hele 52 millioner skatteyder-kroner årligt til mere konsulentbistand og flere vælgeranalyser og kommunikationsrådgivere. 52 mio. kr. er mange penge i en tid, hvor grønthøstere trækker brede spor mange steder i den offentlige sektor – og også for mange penge.

Aftalen faldt på plads på Marienborg under forhandlingerne om trekløverregeringen i november sidste år, og det skete paradoksalt nok på en måde, som fornuftige spindoktorer ville have frarådet – nemlig uden nogen offentlig debat.

Enhedslisten kalder aftalen »beskidt« og det, der er værre, og peger – for engangs skyld med rette – på, at hvis partierne vil hæve partistøtten, må tilhængerne af flere støttemillioner besvære sig ud blandt vælgerne og op på ølkassen og argumentere for deres synspunkter. Om dette så havde ændret på beslutningen om millionindsprøjtningen er uvist, men vælgerne havde i det mindste haft lejlighed til at give deres besyv med.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) advarer om, at mere partistøtte risikerer at puste til politikerleden, og det har hun ret i. Vælgernes forståelse for, at Folketingets partier skulle bruge flere millioner på specialister og spindoktorer er formentlig ringe. Hvorfor skal partierne bruge flere ressourcer på at analysere vælgerne, når det ligger lige for, at folketingsmedlemmerne selv rejser ud i landet og taler med vælgerne om deres ønsker og bekymringer, frem for at fortabe sig i Excel-ark fremstillet af til formålet ansatte analytikere forskanset bag Christiansborgs mure.

De nye partistøtte-millioner skal bl.a. bruges til at hyre eksperter, som skal klæde politikerne bedre på. Men som Pia Kjærsgaard udtrykker det: »Den køber jeg ikke. Jeg har altid ment, at politikere skal være politikere og stå til ansvar for det, der bliver sagt og gjort.« Folketingets formand har ret. Danmark har ikke behov for mere designet politik eller designede politikere.

Det er ikke så svært at hitte ud af, hvad vælgerne gerne vil have. Vælgerne ønsker sig effektive ydre EU-grænser, der kan forhindre en ukontrolleret tilstrømning af flygtninge og emigranter fra Mellemøsten og Nordafrika. Vælgerne drømmer også om post til tiden og ordentlige kommuneskoler, hvor antallet af tosprogede børn er til at håndtere. Og om et effektivt skattevæsen, hvor skattekronerne går til gode plejehjem og universiteter af høj kvalitet fremfor at ende hos svindlere i Dubai.

Politikerne bag aftalen argumenterer for, at presset på dem i det parlamentariske arbejde og fra medierne er blevet markant større samtidig med, at de skal forholde sig til flere forespørgsler og orientere sig bredere end før. Men frem for at ansætte flere konsulenter og specialister, kunne politikerne droppe medvirken i »Vild Med Dans« og andre TV-programmer – og undlade at tage telefonen, hver gang medierne ringer op – men nøjes med at optræde, når de har noget på hjerte.