Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Papes sejr koster borgerlige dyrt

Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter endnu en dramatisk dag i dansk politik vandt Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, nervekrigen mod statsminister Lars Løkke Rasmussen. Akkompagneret af klapsalver fra Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokraterne pressede de Konservative miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ud af regeringen.

Statsministerens trussel om et muligt folketingsvalg, hvis hans minister blev væltet, viste sig at være tom. Den konservative formand vandt altså første runde. Ét-nul til Pape.

Både fødevareministeren og statsministeren bærer et medansvar for, at en strid om beregninger af landbrugspakkens miljøeffekter kunne udvikle sig til at handle om regeringens liv. Regeringen har et medansvar for at behandle de blå støttepartier, især de mindre, med arrogance, forstår man.

Men når de Konservative efter dette ser sig selv i spejlet, må de også erkende, at de har været stærkt medvirkende til, at det borgerlige spinkle flertal nu er alvorligt svækket. Havde partiet ønsket at gøre mere for miljøet, end der lå i landbrugspakken, var der adskillige muligheder for at forbedre pakken.

De Konservative kunne, som den tidligere partiformand Lars Barfoed har gjort opmærksom på, have forlangt miljøforbedringer inden landbrugspakken blev endeligt vedtaget forleden. Men det gjorde de Konservative ikke. De stemte tværtimod for landbrugspakken og gik i stedet efter ministeren.

Men når de Konservatives blodrus over ministerfyringen har lagt sig, melder sig en hverdag, hvor der kun er tabere at få øje på. De Konservative har opbrugt sin kvote for indrømmelser fra de øvrige blå partier i meget lang tid.

Den samlede blå blok vil stå svækket, statsministerens autoritet er ramponeret, og først og fremmest vil det blive endnu sværere for regeringen at komme igennem med de reformer, som Danmark har hårdt brug for.

Ikke siden de Konservatives daværende formand, Hans Engell, for tyve år siden lavede et finanslovforlig med den daværende SR-regering bag ryggen på Venstre, har forholdet mellem de to tidligere regeringspartnere været så dårligt som nu.

Spørgsmålet er, om et folketingsvalg trods risikoen for et regeringsskift havde været at foretrække.

I sin kortfattede kommentar lørdag til fødevareministerens afgang konstaterede statsministeren, at han »i lyset af de meget frugtbare samtaler« han i de seneste dage har haft på Marienborg med de tre støttepartier har taget Eva Kjer Hansens afgang til efterretning.

Det borgerlige Danmark må krydse fingre for, at der vitterligt kommer noget godt ud af de samtaler, for truslerne om at vælte ministre og hele regeringen er sprøjtet ud som gylle på en forårsmark.

To gange har Liberal Alliances leder truet med at vælte regeringen, hvis ikke den leverer en skattereform, og senest forlød det, at Liberal Alliance ville vælte justitsministeren i en strid om udlevering af dokumenter om Irak-krigen.

Tænk, hvis de partier, der har valgt at støtte en borgerlig regering, ville tage et medansvar for, at den kan levere påtrængende resultater fremfor at spekulere i, hvordan de kan bruge trusler om dens fald til at profilere sig selv.