Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Panorama

»Helle Thorning-Schmidt er en type politiker, som er tilstrækkkelig kynisk til at lade virkeligheden vige for at blive genvalgt med alle metoder, herunder løgnagtige smædekampagner.«

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i TV-duellen med Lars Løkke Rasmussen (V) søndag affærdigede sin modstander med en bemærkning om, at »så gik der vist Panorama i den,« slap hendes partiorganisation en mobbe-video ud på de sociale medier. En lille video, hvor Lars Løkke Rasmussens og Venstres tal om nogle af samfundets udfordringer affærdiges med et »Ups – så gik der vist Panorama i den.«

Læs også: Thorning i angriberens rolle

Navnet Panorama henviser til den virksomhed i Taa-strup, hvis direktør havde fortalt Lars Løkke Rasmussen om en ansat, der havde sagt op, fordi den ansatte i forhold til kontanthjælp og andre offentlige ydelser fik for lidt ud af at arbejde til en lav løn i Panorama, der er en rengøringsvirksomhed. Lars Løkke Rasmussen gengav den oplysning, han havde fået; forløbet blev bekræftet af tilstedeværende journalister og derefter af virksomhedens direktør. Den uafhængige tænketank Kraka gennemregnede efterfølgende gevinsten ved at tage et lavtlønsjob for forskellige familietyper, hvor en forsørger er på kontanthjælp. Det viste sig, at i flere tilfælde er der kun mellem 1.000 og 2.000 kroner at vinde ved at tage et job, hvor man måske tilmed skal arbejde på ubekvemme tidspunkter som for eksempel i rengøringsbranchen.

Lars Løkke Rasmussen havde altså refereret direktøren korrekt, og ja, der er kontanthjælpsmodtagere, for hvem gevinsten ved at arbejde er nær nul. Ikke at det er nogen stor nyhed, at arbejde frem for kontanthjælp langtfra altid kan betale sig. Finansministeriet oplyste i et svar til Folketinget i marts, at for 48.800 personer var der 1.000 kroner eller mindre at opnå ved fuldtidsbeskæftigelse. Og regeringen har jo selv indset, at der er et problem. Før valget blev udskrevet, stillede den forslag om en såkaldt »jobbonus« på 1.500 kroner om måneden til kontanthjælpsmodtagere, der tager et job. Er man stadig i tvivl, om der er et misforhold mellem det, man kan få på kontanthjælp sammen med andre offentlige ydelser, og gevinsten ved at arbejde, kan man se på antallet af østeuropæere i danske lavtlønsjob. Det vokser fortsat, og årsagen er den enkle, at meget få danske lønmodtagere vil tage dem.

Læs også: »Jeg synes, at Helle Thorning larmer«

Men i Socialdemokraternes store spinmaskine er intet middel for lavt, når det gælder om at mobbe Lars Løkke Rasmussen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt deltager selv i den. Hun kan umuligt være uvidende om, at Panorama-eksemplet var sandt. Men værst er det, at hun foretrækker at ignorere det problem, som Panorama-historien satte fokus på. At Danmark kommer til at mangle arbejdskraft. At 800.000 mennesker i den arbejdsduelige alder af den ene eller den anden årsag lever af offentlig forsørgelse. Helle Thorning-Schmidt er en type politiker, som er tilstrækkkelig kynisk til at lade virkeligheden vige for at blive genvalgt med alle metoder, herunder løgnagtige smædekampagner.

Fristelsen for de blå partier til at give igen af samme skuffe må være stor. Men uanset hvor fristende det kunne være at minde om de brudte løfter fra »Fair Løsning« og Thorning-Schmidt-familiens evne til ikke at betale skat i Danmark, fortjener vælgerne bedre. Der er nødt til at være nogle politikere, som taler om de virkelige problemer og de virkelige løsninger på dem.