Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ny spansk regering gør ret i at forhandle med de catalanske separatister

Man kan kritisere den nye socialistiske regering i Spanien for mange ting, men at sætte sig til forhandlingsbordet med de catalanske separatister er ikke en af dem – forhandlinger er den eneste farbare vej frem.

»Knap to måneder efter det seneste valg i november dannede Sanchez (foto) tirsdag en ny regering sammen med venstrepopulisterne i Podemos – i øvrigt den første koalitionsregering i Spanien siden 1930erne.« Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialisten Pedro Sanchez har ledet Spanien siden 2018, men det har været en særdeles ustabil tid med flere nyvalg, opbrud i vælgerhavet og ikke mindst de voldsomme begivenheder i Catalonien. Knap to måneder efter det seneste valg i november dannede Sanchez tirsdag en ny regering sammen med venstrepopulisterne i Podemos – i øvrigt den første koalitionsregering i Spanien siden 1930erne.

Den politiske ustabilitet kan dog meget vel fortsætte. Regeringen er nemlig afhængig af støtte fra flere små regionale partier, ikke mindst de catalanske separatister i ERC, hvis leder i øvrigt sidder fængslet for sin rolle under den ulovlige folkeafstemning om selvstændighed i 2017.

Som betaling for støtten har den nye regering indgået en aftale med ERC om at begynde forhandlinger om Cataloniens situation. Aftalen indeholder en række betingelser for forhandlingerne, og som altid i den slags tekster er der brugt godt med elastik, så begge parter kan se sig selv i den. Catalonierne vil uden tvivl hæfte sig ved, at alt ifølge aftalen kan diskuteres – altså også selvstændighed – mens regeringen i Madrid vil lægge vægt på formuleringen om, at alt skal ske inden for rammerne af det eksisterende juridisk-politiske system, og her er catalansk selvstændighed vel at mærke ikke en mulighed.

»Sandheden er, at Spanien allerede befinder sig i en kaotisk situation. «


Aftalen har fået massiv kritik fra højrefløjen. Her anklager man Sanchez for at forråde selve ideen om Spanien og kaste landet ud i kaos. Men sandheden er, at Spanien allerede befinder sig i en kaotisk situation.

Man kan kritisere den nye regering for mange ting – ikke mindst den økonomiske politik, som er håbløst socialistisk, og som man i EU med rette har dybe forbehold overfor – men at sætte sig til forhandlingsbordet med de catalanske separatister er ikke en af dem. Det er meget vanskeligt at forestille sig, hvordan situationen skal forbedres udelukkende ved hjælp af politisk stilstand, fængslinger af separatistledere og den spanske højrefløjs indædte kompromisløshed. Forhandlinger er den eneste farbare vej frem – vel at mærke, hvis løsningerne holder sig inden for rammerne af den spanske forfatning og altså udelukkende handler om at udvide det nuværende selvstyre.

Det sidste er helt afgørende. Ud over at spansk ret udelukker løsrivelse, kan Catalonien heller ikke under international ret påberåbe sig ret til selvbestemmelse, idet regionen hverken har været koloniseret eller besat, ligesom befolkningen ikke kan siges at være undertrykt. Vi kan ikke have en situation, hvor separatister i europæiske regioner ved hjælp af voldelige demonstrationer, ulovlige folkeafstemninger og et i øvrigt helt urimeligt pres på den lokale befolkning kan kræve løsrivelse. Dertil kommer, at et meget stort flertal af catalonierne i 1978 stemte for den nuværende spanske forfatning, ligesom langt fra alle regionens indbyggere ønsker løsrivelse. Catalonierne er dybt splittet i spørgsmålet, og faktisk viser de nyeste meningsmålinger, at et lille flertal støtter spansk enhed.

Den nuværende situation er ikke holdbar og gavner hverken Catalonien eller resten af Spanien. Derfor gør den nye regering ret i at sætte sig ved forhandlingsbordet, så længe der kun forhandles om udvidet selvstyre inden for de eksisterende politiske og juridiske rammer.

AMALIE LYHNE