Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Nu må Tysklands borgerlige finde modet frem

Fredag eftermiddag blev den midtersøgende Annegret Kramp-Karrenbauer i et dramatisk kampvalg kåret som ny formand for Tysklands kristendemokrater. Forhåbentlig har hun forstået, at tingene ikke kan fortsætte som under Merkel-æraen, der nu nærmer sig sin officielle afslutning.

GERMANY-POLITICS-CDU-CONGRESS
Annegret Kramp-Karrenbauer (tv) overtager posten som formand for CDU i Tyskland efter Angela Merkel. Der venter hende en lang række store udfordringer. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Efter mere end 18 år i spidsen for de tyske kristendemokrater overlod Angela Merkel fredag eftermiddag formandsposten til Annegret Kramp-Karrenbauer efter et dramatisk kampvalg.

Med 517 mod 482 stemmer besejrede Kramp-Karrenbauer i anden runde af formandsvalget snævert den konservative højrefløjsfavorit, Friedrich Merz.

Det er en vanskelig opgave, der venter Annegret Kramp-Karrenbauer (også kendt som AKK) som formand for det største borgerlige parti i Europas største land. På den ene side skal hun sikre kontinuitet. På den anden side bør det være klart for enhver kristendemokrat, at tingene ikke kan fortsætte som hidtil.

Ikke bare skal hun forene et CDU, der under formandsvalget har været delt mellem AKK og hendes udfordrer Merz i en grad, der har fået flere politiske kommentatorer til at advare om en spaltning af partiet.

Som formand skal hun også opfylde et synligt behov for fornyelse i et kristendemokratisk parti, der efter 18 år med Merkel som formand i stigende grad har forsømt ideologi og ideer til fordel for fastholdelse af magten under den ene europæiske krise efter den anden. Annegret Kramp-Karrenbauer har erklæret sin støtte til Merkels flygtningepolitik, men har også forud for fredagens valg markeret sig på med skarpere asylpolitiske udmeldinger.

»Til gengæld skal Annegret Kramp-Karrenbauer demonstrere, at hun er den rigtige til at skabe klarhed om den kristendemokratiske identitet.«


Det bliver ikke mindst Kramp-Karrenbauers opgave at sørge for renere linjer i den stadig blussende debat om migration og indvandring, der siden 2015 har ændret grundlæggende på forholdene i tysk politik. Internt i CDU ulmer uroen stadig, og AKK har ikke Merkels erfaring med at pacificere utilfredse kræfter. Et afgørende spørgsmål i den forbindelse bliver derfor, om hun har rygdækning i et parti, hvor næsten halvdelen af de delegerede fredag stemte på hendes rival, Friedrich Merz.

Det borgerlige Tyskland mangler endnu at bevise, at man er i stand til at samle sig om en ny formand. Til gengæld skal Annegret Kramp-Karrenbauer demonstrere, at hun er den rigtige til at skabe klarhed om den kristendemokratiske identitet: At hun har forstået, at Merkels midtersøgende linje ikke kan fortsætte uden risiko for yderligere medvind til højrepartiet Alternative für Deutschland.

På den europapolitiske bane har Kramp-Karrenbauer også en stor opgave foran sig. Merkel har forholdt sig køligt til franske henvendelser om reformer af eurozonen. Forhåbentligt vil Annegret Kramp-Karrenbauer finde modet til at levere kristendemokratiske svar på de store europapolitiske dagsordener på mere resolut vis.

Det er med andre ord afgørende for både Tyskland og Europa, at Annegret Kramp-Karrenbauer finder mod til at ruste Tyskland til fremtidens udfordringer. Det gælder også tysk økonomi, der i øjeblikket er bomstærk og udgør et fundament for europæisk velstand. Men en aldrende befolkning stiller krav om en nytænkning på et tysk arbejdsmarked, der skriger på kvalificeret arbejdskraft og nye veje ind på det globale marked.

Europa har brug for et stærkt CDU som rygraden i et stærkt Tyskland, der står fast på respekt for demokratiske værdier og internationale aftaler på et tidspunkt, hvor tvivlsomme karakterer som Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan sjældent forsømmer en lejlighed til at underminere og modarbejde EU.

Alene af den grund må Europas borgerlige håbe, at CDU finder sammen om den nye formand.

TROELS HEEGER