Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Nu drejer det sig om Assad

»Syrien har lært de vestlige lande, at kampen mod terror ikke vindes uden en fredsløsning i Syrien og stabile forhold andre steder i regionen.«

Syriens præsident Bashar al-Assad. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de seneste to uger er der sket noget med den amerikanske politik over for Syrien og Rusland. USA har bombet den forhadte syriske præsident, Bashar Al-Assads, militære installationer som gengæld for et giftgas­angreb. Og hvis man skal konkludere på de udtalelser, der er kommet fra Washington den seneste uge, så har den amerikanske præsident, Donald Trump, ændret kurs i Syrien. Assad skal fjernes. Ganske vist er kampen mod terror stadig vigtig. Men Assad skal tvinges fra magten på den ene eller den anden måde.

Det har fået den russiske præsident, Vladimir Putin, til nærmest at gå i panik. For han troede lige, at han havde fået amerikanerne malet op i et hjørne med deres evige snak om, at kampen mod terror var førsteprioriteten, og at Assad kunne få lov til at blive.

Med den strategi ville russerne nemlig have frit spil til både at fastholde deres magtposition i et af Mellemøstens vigtigste lande og samtidig spille et fordækt spil, der ville betyde, at Tyrkiet og USA – to vigtige NATO-allierede – ville blive dødelige uvenner om mål og midler i Syrien. Dermed ville Ruslands hedeste drøm gå i opfyldelse: at vinde magtkampen om Mellemøsten og ødelægge enigheden i den vestlige forsvarsalliance.

Sådan skulle det ikke gå. Amerikanerne har tilsyneladende skiftet kurs. Det er sket efter et udenrigsministermøde i G7, hvor seks af landene tog USAs udenrigsminister, Rex Tillerson, kraftigt i skole og bad ham om at melde tilbage til Washing­ton, at G7-landene og Tyrkiet ønskede, at Tillerson mødte op i Moskva med et budskab om at få fjernet Assad fra magten som et første skridt til en fredsløsning.

Putin sad forstenet i Kreml og udbrød, at forholdet mellem Rusland og USA nu er værre end under Trumps forgænger, Barack Obama. Det siger ikke så lidt både om det daværende forhold og om, at Putins masterplan for alvor er ved at bryde sammen. Det er godt, at G7-landene plus en række særligt inviterede gæster som Saudi-Arabien og Tyrkiet holdt fast. Og hvis man engang imellem er i tvivl om, hvorfor de store internationale institutioner som G7 og lignende er vigtige, så har man fået en lektion i det ved dette møde. Det var en ubetinget succes for den vestlige verden, fordi det lykkedes at holde fast og få sat et nyt strategisk mål.

Kampen mod terror er vigtig. Men Syrien har lært de vestlige lande, at kampen mod terror ikke vindes uden en fredsløsning i Syrien og stabile forhold andre steder i regionen. Hvis man i samme åndedrag kan få inddæmmet Rusland, der alt for længe har haft frit løb også i Europa, så er det godt.

Nu drejer det sig om at holde USA fast i strategien. Det ser ud til, at Trumps kloge hold med personer som USAs FN-ambassadør Nikki Haley, udenrigsminister Rex Tillerson, forvarsminister James Mattis og andre langt om længe har overbevist Trump om, at Rusland skal inddæmmes, hvis USA både vil vinde kampen mod terror og genvinde magtbalancen i Europa. Godt nyt i en tid, der ellers har været kaotisk.