Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Norges skrøbelige borgerlige sejr

»Nu skal Solberg indlede en ny fire-årig periode. Man kan håbe, at hun for alvor kan få sat diskussionen i gang om fremtiden for Norge og for erhvervslivet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Junge, Heiko

Norges statsminister, Erna Solberg, kan fortsætte sin borgerlige regering med støtte fra Fremskrittspartiet og de to mindre partier, Kristelig Folkeparti og Venstre. Historisk? Ja, på den måde, at det er første gang, at en borgerlig regering kan fortsætte i en anden periode. Men sandsynligheden for, at hun kan danne en decideret fire-parti-regering ser ikke ud til at kunne opfyldes. Det ville ellers give mulighed for at føre en mere langsigtet strategi.

Valgkampen har vist, at det er vanskeligt. Ingen af de store partier har turdet tage initiativet til en diskussion af de store emner.

I stedet har valgkampen været præget af enkeltsager, hvilket også afspejler sig i valgresultatet. Nordmændene har derfor valgt det sikre med Solberg, som for nogle vælgere er en garanti for stabilitet.

Læs også: Rekordstort antal kvinder er valgt ind i Stortinget

Der er ellers nok at tage fat på. Norges afhængighed af olie har på det seneste givet voldsom turbulens i økonomien, da oliepriserne faldt drastisk og gav en indtægtsnedgang på 40 procent. Indvandring har været det andet store spørgsmål, som Fremskrittspartiet selvfølgelig har ført i offensiven med de mest markante udmeldinger. Men på trods af disse emner har det været en blodfattig valgkamp, som givetvis har hjulpet yderfløjene i partiet.

Nu skal Solberg indlede en ny fire-årig periode. Man kan håbe, at hun for alvor kan få sat diskussionen i gang om fremtiden for Norge og for erhvervslivet.

For det er vigtigt, at Solbergs ambitioner om at sænke skatten både for borgerne og ikke mindst for erhvervslivet bliver en realitet for at få gjort økonomien mindre afhængig af olien.

Læs også: Fem ting om det norske valg, du skal vide dagen derpå

Hvis det skal lykkes, forestår der nogle svære forhandlinger, fordi Venstre og Kristelig Folkeparti ikke er udelt begejstret for at være støttepartier i en regering med Fremskrittspartiet og vil derfor ikke indgå i et snævert regeringssamarbejde med Solberg uden at få noget til gengæld.

Fremskrittspartiet har under valgkampen ført en hård debat om indvandring, som Solbergs støttepartier ikke brød sig om. Også det norske socialdemokrati, Arbeiderpartiet, har kaldt Fremskrittspartiet for fremmedfjendsk. Solberg har derimod fremstået som den rolige i den forbindelse. Hun har ikke blot genrejst Norges økonomi, men også haft det bedste modangreb mod Arbeiderpartiet i indvandringsspørgsmål ved at beskylde partiet for at være ude af trit med befolkningen.

Men hvis de kommende forhandlinger med støttepartierne ender galt, kan det ende med, at Solberg skal hente skiftende flertal fra sag til sag. Det kan blive vanskeligt, især med hensyn til skattelettelser, som flere af partierne vil modsætte sig.

Allerede i 2013 håbede Erna Solberg på en fire-parti-regering. Det blev ved drømmen. Men i går antydede hun, at håbet stadig lever. For det ville være ideelt for det borgerlige Norge, at den stabilitet var en del af hendes regeringsfundament. Men det kan blive svært.