Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Nødvendig kritisk debat om indvandring

»Vi kan og skal kunne debattere alt på en ordentlig måde.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ph.d.-kandidat ved Aarhus Universitet, Kristina Bakkær Simonsen, har undersøgt, hvordan debatten om indvandring påvirker indvandrerne i Danmark, og hun når frem til, at indvandrere ofte oplever, at politikere bruger »negativ retorik«. Ifølge undersøgelsen betyder det, at indvandrere mister tillid til demokratiet. Den sikkert velmenende Kristina Bakkær Simonsen råder politikerne til at undlade at pege fingre ad bestemte grupper, som i deres øjne ikke forstår demokratiet rigtigt.Det er ikke overraskende, hvis indvandrere kan blive trætte af at høre om, at udlændinge er overrepræsenteret i kriminalitets-statistikken og underrepræsenteret på arbejdsmarkedet. Det kan måske også virke stødende på dem, når den manglende ligestilling mellem kønnene og det danske samfunds udgifter til indvandringen bliver diskuteret, ligesom indvandrere forståeligt kan finde det træls igen og igen at skulle lægge øre til kritik af, at en censor eller en ambassadør ikke vil give hånd til en eksaminand eller til Folketingets formand. Men det er indvandrerne nødt til at vænne sig til. Der er ingen vej udenom.

Indvandrerne skal forstå, at de er kommet til et land med ytringsfrihed og en fri debatkultur. De skal samtidig forstå, at danske skatteborgere i stor stil betaler for at skaffe de indvandrere og flygtninge, som ikke kan klare sig selv, tag over hovedet, mad, lægehjælp og uddannelse til deres børn. Dette bør fylde langt mere i deres bevidsthed end de udsagn i den fri debat, som indvandrerne kan opleve som krænkelser. Det er jo ikke bare indvandrere, der kan føle sig truffet en åben debat. Folk i provinsen må finde sig i at bo i »Udkantsdanmark« og »de ældre« ser sig jævnligt omtalt som »ældrebyrden« uagtet, at mange af dem er i fin form og i fuld vigør på arbejdsmarkedet.

Indvandringen har så store økonomiske og værdimæssige udfordringer og konsekvenser for Danmark, som danske politikere er nødt til at forholde sig til - og det gør de fleste også. Politikerne er simpelthen pisket til at debattere udfordringerne for at kunne løse de påtrængende problemer. Der er ingen anden vej – heller ikke selv om det støder indvandrerne.

Med enkelte undtagelser som det endnu ikke fuldt klarlagte forløb på en skole i Ry, hvor fire etnisk danske drenge kastede en brandbombe mod en dreng af afghansk afstamning, har Danmark i modsætning til Sverige langt hen ad vejen været forskånet for vold mod indvandrere. Her brænder ingen asylcentre af, heldigvis.

I Sverige har man længe fortiet de store udfordringer ved indvandringen, og i mange kredse er det stadig ikke god tone at give simple oplysninger om etnicitet, når borgere f.eks. begår kriminalitet. For nylig tog en politibetjent bladet fra munden og fortalte på Facebook om, hvordan indvandrere med få undtagelser fyldte hans arbejdsdag. Det skabte voldsom debat, men efterfølgende blev han selv politianmeldt. Sådan vil vi ikke have det i Danmark.

Når det så er sagt, skal debatten om indvandring naturligvis foregå fair. Det gør den ikke altid på de sociale medier, hvor det fyger med urimelige skældsord. Vi kan og skal kunne debattere alt på en ordentlig måde, men det er ikke udtryk for dårlig debatkultur, at vi forsøger at konfrontere problemerne med indvandringen og prisen herfor. Det er en del af vores demokrati.