Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Nødvendig diskrimination

Lars Løkke Rasmussen annoncerede i sin nytårstale stærke indgreb mod parallelsamfund og lovede i den forbindelse, at det skal ske gennem indgreb, som ikke »generer samtlige danskere i Danmark. Men sætter ind de steder, hvor problemerne er størst. Og kun dér.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for længe har danske statsborgere været nødt til at affinde sig med, at det har været særdeles vanskeligt og besværligt at medbringe en ægtefælle til Danmark, når man som dansk statsborger vender hjem med en partner født i udlandet. Historierne om afslag og besvær har været lige så tåbelige som de har været talrige. En af de nylige historier fortalte om en hjemvendt astrofysiker, hvis amerikanske – og højtuddannede – hustru fik afslag på ophold, indtil sagen blev indbragt for Udlændingenævnet. En anden nylig historie fortalte om en dansk journalist, som efter mere end en snes års ophold som korrespondent i Asien vendte hjem med sin thailandske hustru gennem mange år, blot for at støde på urimelige krav for at kunne bo her i landet. Parret har nyligt fundet en genvej til opholdstilladelse via et ophold i Grækenland.

Derfor skal regeringens planer om at ændre reglerne for familiesammenføring hilses mere end almindeligt velkommen. De nye regler vil stille krav, som alt andet lige vil gøre det lettere for hjemvendende danske statsborgere at medtage en udenlandsk ægtefælle, mens det omvendt bliver svært for mennesker med ophold i Danmark at opnå familiesammenføring til personer, som ikke kan forventes at bidrage til det danske samfund, og som vil være svære at integrere.

Og ja, indirekte vil der være tale om en bevidst diskrimination vendt mod personer, som forventeligt vil forøge presset på velfærdsydelser, og som er svære eller umulige at integrere. Men efter årtiers forkert udlændingepolitik er det en nødvendig diskrimination og helt i tråd med, hvad statsminister Lars Løkke Rasmussen bebudede i sin seneste nytårstale. Her annoncerede han stærke indgreb mod parallelsamfund og lovede i den forbindelse, at det skal ske gennem indgreb, som ikke »generer samtlige danskere i Danmark. Men sætter ind de steder, hvor problemerne er størst. Og kun dér.«

De nye regler stiller blandt andet krav om, at personer, der søger familiesammenføring, skal bestå en danskprøve på relativt højt niveau. Der er krav til uddannelse og beskæftigelse, ligesom sammenføring til socialt udsatte boligområder skal være umuligt. Alt i alt er det hensigten at gøre det svært, grænsende til umuligt at familiesammenføre til personer, der er dårligt integreret, og omvendt gøre det lettere at komme til Danmark, hvis man kan bidrage.

De nye regler får ikke umiddelbart betydning for personer med flygtningestatus. Deres adgang til familiesammenføring styres af andre regler og konventioner. Men også her gælder, at der er behov for at gøre op med den mangeårige praksis, at flygtninge næsten altid bliver til indvandrere med familiesammenføring. I Tyskland undersøges nu muligheden for at sætte et loft på antallet af familiesammenføringer, som den danske regering følger nøje. Kan det lade sig gøre i forhold til gældende konventioner, skal det også gøres i Danmark.

Når regeringen indleder forhandlinger med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om de nye regler, vil der forhåbentlig og formentlig vise sig et bredt flertal for at gøre op med de gamle regler, der har ramt de forkerte.