Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Nej, Inger Støjberg er ikke selv skyld i, at hun bliver chikaneret

Foto: Liselotte Sabroe

Politikere og ministre skal kunne gå i fred overalt i Danmark uden at blive chikaneret, truet og spyttet på. De skal ikke leve i frygt for, hvad ekstremister, hårdkogte politiske modstandere og voldelige elementer kan finde på at udsætte dem for på grund af deres holdninger. De skal ikke trues på livet, og det er bedrøveligt, at nogle af vores politikere må leve med politi og sikkerhedsvagter omkring sig døgnet rundt.

Punktum.

Og her kunne denne leder sådan set slutte. Den er ikke længere. Når udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), som søndag i et interview med Berlingske fortalte om, hvordan det er at leve med beskyttelse 24 timer i døgnet, ytrer sig i den offentlige debat, skal hun kunne gøre det uden at risikere liv og lemmer, og uden at nogen truer hende og hendes nærmeste. Mere er der ikke at sige om det i et åbent demokratisk land. Vold og trusler er i alle tilfælde helt uacceptabelt.

Men så enkelt og ligetil er det desværre ikke for alle. Alt for mange har i kølvandet på interviewet med Inger Støjberg tilføjet et lille eller stort »men«. Men hun har jo selv været ude om det. Men hun provokerer jo selv ved for eksempel at fejre sine stramninger på udlændingeområdet med en kage på nettet. Men var det ikke hende selv, der begyndte? Men, men, men. På de sociale medier har man desværre kunnet boltre sig i alt for mange af disse men’er. Og det er dybt ubehageligt.

Alle er naturligvis i deres gode ret til at være uenige med Inger Støjberg og alle andre om, hvad de vil. Og de må også gerne mene, at integrationsministeren er for provokerende. Men hvis man accepterer, at politik, vold og trusler hænger sammen på den måde, at nogen selv direkte eller indirekte er skyld i at blive udsat for chikane, så svarer det til at påstå, at voldtægtsofre selv er skyld i overgreb, hvis de går udfordrende klædt. Og sådan er det selvfølglig ikke.

Når meningsdannere som Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, og den tidligere SF’er Özlem Cekic føler trang til, samtidig med at de tager behørig afstand fra trusler og chikane, at angribe Inger Støjbergs politik og måde at debattere, så er det svært at læse på anden måde end, at der er en legitim sammenhæng mellem de to ting. At hun bare kan lade være med at provokere. Og det er en type sammenkædning, som på forkastelig vis i praksis nemt ender med at legitimere chikanen.

Sociale medier, smartphones og let tilgængelig kommunikation på nettet har betydet, at udveksling af synspunkter og politisk debat er blevet langt mere enkel og direkte. Det er til stor gavn for demokratiet og den offentlige samtale. Men teknologien har desværre også åbnet for grovheder og trusler af et hidtil uset omfang.

Nogle mener tydeligvis, at det er i orden med udemokratiske midler at tvinge andre til tavshed. Og nogle er desværre parat til at gå hele vejen. Det skal der slås hårdt ned på hver gang, det sker. Når nogle tager den slags midler i brug, er der ikke andet at gøre end at rykke sammen om den, der bliver angrebet – uanset hvor uenig, man måtte være. Fordi alternativet er både skræmmende og helt uacceptabelt.