Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ned med aktieskatten

Danske virksomheder, der vil børsnoteres, strømmer til Sverige, hvor den nordiske børs Nasdaq siden 2014 har noteret flere end 80 virksomheder, mens Nasdaq i Danmark kun har klaret en håndfuld i samme periode.(Foto: Nasdaq Copenhagen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasdaq Copenhagen

Danske virksomheder, der vil børsnoteres, strømmer til Sverige, hvor den nordiske børs Nasdaq siden 2014 har noteret flere end 80 virksomheder, mens Nasdaq i Danmark kun har klaret en håndfuld i samme periode. I Sverige stortrives aktiekulturen – det gør den ikke herhjemme.

En væsentlig forklaring er den strafskat på over 42 pct., som Danmark pålægger iværksættere og private investorer, hvis en start-up virksomhed bliver solgt med succes. I Sverige er skatten på aktieindkomst kun 30 pct. og i Norge 28 pct. udfra ideen om, at succesrige svenske iværksættere som Skype-stifteren Niklas Zennström helst skal reinvestere deres provenu i nye dynamiske virksomheder i hjemlandet fremfor at flytte formuen til mere skattevenlige himmelstrøg. Lad os nu lære af Sverige og lokke Skype-milliarderne til Danmark, som ledende partner i venturefonden Seed Capital, Ulla Brockenhuus-Schack, opfordrede til forleden i dagbladet Børsen. Seed Capital står bl.a. bag succesen med løbe-app’en Endomondo, som blev solgt for over en halv milliard kroner.

I Danmark trives en gammeldags forrestilling om aktieinvestoren som passiv kuponklipper, der ikke yder nogen indsats for samfundet. I Sverige ses nyslåede rigmænd som værdifulde og handlekraftige entreprenører, for hvem det skal gøres attraktivt at reinvestere deres gevinster i vækstvirksomheder. Husk på, at Danmarks store industrilokomotiver er startet af tidligere generationer hjemme i kælderen eller i garagen. Tænk på Grundfos, som blev stiftet af Poul Due Jensen i familiens villa i Bjerringbro, og Lego, som Ole Kirk Kristiansen opbyggede i sit snedkerværksted i Billund. Faktisk er det mere end 20 år siden, at nogen i Danmark har skabt en virksomhed med over 1.000 ansatte, har Erhvervsstyrelsen for nylig analyseret sig frem til.

En skat på 42 pct. på aktiegevinster skærer hårdt i risikovilligheden i iværksættermiljøet, hvor det ofte er iværksætteren selv og hans nærmeste familie og venner, der sætter friværdien på spil i troen på en god idé. Det er hæmmende for vækst og aktiekultur, at lige præcis denne form for investering beskattes så hårdt, mens opsparing i fast ejendom og pension beskattes lempeligere. Især mindre virksomheder, der ikke er børsnoteret, har svært ved at tiltrække kapital og ville have glæde af, at almindelige mennesker kunne investere en del af opsparingen hos dem.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Nu skal dette ikke friste nogen til at flå boligejere og pensionsopsparere yderligere. De beskattes rigeligt allerede. Men det er usundt, at danskerne skal tænke i skat, når de sparer op. Kapital flyder hen imod det bedste afkast, og danskerne foretrækker klogeligt at spare op, hvor skatten af afkast er lavest, fremfor at investere i små unoterede virksomheder, hvor en usikker gevinst brandbeskattes.

Den liberale tænketank Cepos foreslår, at regeringen nedsætter skatten på aktiegevinster til 25 pct. Cepos har beregnet, at indgrebet vil være tæt på gratis, hvis også skatten af renteindtægter og rentefradraget sænkes til 25 pct. Rentefradragsretten er i forvejen på vej mod 25 pct. i 2020 bortset fra et svindende bundfradrag. Et embedsmandsudvalg skulle være klar med forslag til ny erhvervsbeskatning til efteråret. Det må ligge lige for at hugge toppen af aktieskatten.