Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Når man tæver løs på en DR-krikke

»Danmarks Radio virker nemlig slet ikke enig i, at det vedrører os alle, hvad institutionen bruger vores penge på. I mere end et år har adskillige medier, herunder Berlingske, søgt aktindsigt i de udgifter, der var forbundet med Johannes Langkildes udstationering.«

Danmarks Rafdio. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne leder handler ikke om det, der er blevet døbt »Licenshesten«. Ugens altoverskyggende historie om korrespondent Johannes Langkildes hustrus hest, der i øvrigt hedder Jazz, er blevet tæsket så rigeligt igennem, at vi ikke behøver at bekymre os mere om den.

Hvad der derimod er mere væsentligt, er hele baggrunden for balladen om dyret. For er det vigtigt for offentligheden at vide, at en virksomhed har betalt 70.000 kr. for at få fragtet en udstationeret medarbejders kones hest tværs over Atlanten?

Ja, det er det, når virksomheden hedder Danmarks Radio, hvor langt de fleste udgifter bliver betalt af os alle via licensen. »Hele Danmarks Radio« kalder de sågar sig selv i et af deres slogans, og hvis det står til troende, så bør vi jo også vide, hvad pengene i vores egen virksomhed går til.

Og det er her, problemerne opstår. Ikke blot med førnævnte dyr, men med rækken af sager fra udgifter til taxaregninger over DR-chefers rejseomkostninger og helt til prisen på et trecifret millionbeløb for at afholde Eurovision Song Contest i en gammel hangar på en industrigrund, fordi det bare skal være bedre, flottere og noget andet end alle andres.

Danmarks Radio virker nemlig slet ikke enig i, at det vedrører os alle, hvad institutionen bruger vores penge på. I mere end et år har adskillige medier, herunder Berlingske, søgt aktindsigt i de udgifter, der var forbundet med Johannes Langkildes udstationering. Ikke medarbejderens lønforhold, der kan være gode grunde til ikke at offentliggøre, men de faste omkostninger med udstationering af en DR-korrespondent et eller andet sted i verden. Andre gange har vi og andre medier søgt aktindsigt i såvel små som store sager, hvor vi mener, at det er i offentlighedens interesse at vide, hvad licenspengene går til. Men faktum er, at DR ikke som de fleste andre offentlige virksomheder nødvendigvis har pligt til at udlevere disse oplysninger i henhold til lov om offentlighed i forvaltningen.

DR har et smuthul, der hedder radio- og fjernsynslovens §86, der fritager DR for at offentliggøre sager og dokumenter vedrørende programvirksomhed og forretningsmæssige forhold. Af konkurrencemæssige årsager, lader man forstå.

Men hvad er det for en konkurrence, der reelt er tale om? Er der konkurrerende TV-stationer, som kan bruge denne information, om det så er om hestetransport eller Melodi Grand Prix-udgifter, til noget som helst? Nej, det er der ikke, og paragraffen er blevet et skalkeskjul for DR, hver gang offentligheden ønsker indsigt i, hvad licensen bruges til.

Kulturminister Mette Bock (LA) har tidligere været ude for at sige, at der helt klart er behov for større åbenhed og transparens, når det gælder DRs aktiviteter, budgetter og omkostningsniveau. Hun kunne passende begynde med at kigge på radio- og fjernsynsloven, så vi kan få fjernet den mur af hemmelighedskræmmeri, der gør, at der igen og igen bliver rejst spørgsmål ved DRs håndtering af licensmidlerne.