Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Myten om de højtuddannede syrere

Flygtninge vandrer på motorvejen fra Padborg og nordpå ni september 2015. Foto: Claus Fisker/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er helt gal, når professorer, ministre og respekterede erhvervsfolk misinformerer om flygtninge og indvandrere. Det har både professor ved Aalborg Universitets Center for Arbejdsmarkedsforskning, Henning Jørgensen,  tidligere integrationsminister Manu Sareen (R) og erhvervskvinden Stine Bosse alle gjort i debatten om de syriske flygtninges uddannelsesniveau.

En ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed bragt i Berlingske forleden viser, at myten om, at flygtninge fra Syrien er særligt veluddannede, ikke er andet end en myte. For ikke at sige en lodret løgn. Rockwool Fondens undersøgelse viser, at kun tre procent af de syrere, der er kommet til Danmark, har en lang videregående uddannelse. Dertil kommer, at syrerne er den indvandrergruppe, hvor flest kun har en grundskoleuddannelse. Det passede altså ikke, da professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen i Magisterbladet i 2016 hævdede, at flygtninge fra Syrien kommer til Danmark med store kompetencer. »... virkeligheden er, at der ligger enorme ressourcer gemt i gruppen af syrere,« sagde han dengang og spåede, at det ville spare staten for »kæmpe beløb«, hvis veluddannede syrere kom i beskæftigelse.

Professoren udtalte sig på baggrund af en såkaldt kompetenceudredning fra Jammerbugt Asylafdeling i fem nordjyske kommuner, hvoraf det fremgik, at mellem ti og 16 af de syriske flygtninge havde en videregående uddannelse som f.eks. lærere og sygeplejersker. Men undersøgelsen var ikke repræsentativ i en større sammenhæng – tværtimod er syrerne ualmindeligt ringe uddannet – også sammenlignet med andre ikke-vestlige indvandrere fra f.eks. Tyrkiet, Irak og Pakistan. Tidligere integrationsminister Manu Sareen (R) har også bidraget til myten om de veluddannede syriske flygtninge og sagt, at han »godt var klar over, at mange syrere er veluddannede«. Det samme gælder erhvervskvinden Stine Bosse, som har skrevet om de »veluddannede« flygtninge fra Syrien og Afghanistan.

Professor Henning Jørgensen forsvarer sig i BT med, at han ikke kendte validiteten af Jammerbugt-undersøgelsen, og at han skam har efterspurgt et landsdækkende statistisk materiale. Hvis man lever i den vildfarelse, at skatteyderlønnede professorer udtaler sig om ting, de har forstand på og undersøgt, så demonstrerer Henning Jørgensen, at sådan er det ikke. Aalborg-professoren må sidde med røde øren vel vidende, at hans udsagn fremover ikke vil blive tillagt synderlig vægt. Men i stedet for at og undskylde for at have vildledt befolkning og politikere, fortsætter professoren sit følelsesladede korstog og bringer Inger Støjbergs (V) sag om barnebrude i spil og beskylder ministeren for at bruge Rockwool Fondens oplysninger om syrernes uddannelsesniveau som afledningsmanøvre.

Integrationsminister Inger Støjberg har ret, når hun beskylder mange professorer, debattører og politikere for at have bildt danskerne ind, at de syriske flygtninge er relativt veluddannede. Det bliver til misinformation eller direkte løgn, når selv universitetsforskere lader følelserne løbe af med sig fremfor at holde fokus på fakta. Sagen om syrernes uddannelsesniveau kan forhåbentlig tjene som advarsel mod, at eksperterne lader personlige holdninger styre i stedet for at holde sig til fakta. Gør de ikke det, lades befolkningen i stikken.