Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Midten taber

»De, som har reageret i vrede og protest mod de etablerede centrumvenstre og -højre partier, risikerer brat at vågne op til en virkelighed, der er meget anderledes end den, de havde håbet på.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I næste måned skal østrigerne for første gang siden 1945 ikke vælge mellem en socialdemokrat og en konservativ til posten som landets præsident. Det står klart, efter at kandidaten for Frihedspartiet (FPÔ) – den højrepopulistiske Norbert Hofer – fik hele 37,3 procent af stemmerne ved lørdagens første runde af det østrigske præsidentvalg.

Dermed lægger Østrig endnu en dimension til den stærke politiske tendens, som kan registreres i næsten hele Europa. De ansvarlige traditionelt regeringsbærende partier på midten taber til fløjene. I Sydeuropa er det til venstrefløjen, som kæmper imod reformer og markedsstyring, og i Nordeuropa taber de til EU- og indvandrerkritiske partier til højre. Næste år kan præsidentvalget i Frankrig meget vel komme til at stå mellem Front Nationals Marine Le Pen og den nuværende præsident, socialisten Francois Hollande.

Når der er grund til at være bekymret for udviklingen, er det både, fordi den politiske polarisering er et udtryk for, at der er noget helt galt med det politiske system, vi kender, og dets evne til at tackle de udfordringer, som de europæiske lande står over for. Og fordi de nye populistiske partier på fløjene ikke på nogen måde har svar, som er bedre. Derimod besidder de en ofte skamløs evne til at udnytte menneskers utryghed og frygt for fremtiden i en tid med store forandringer. Risikoen, når stadigt flere søger derhen, hvor brandtalerne holdes, og de emotionelle budskaber formuleres, er, at det for sent går op for os, hvad der følger efter. At der i kølvandet på de lette løsninger følger et sammenbrud af de systemer, demokratiske institutioner og frihedsrettigheder, vi kender og har bygget op gennem årtier.

Hvis EU falder fra hinanden, og antidemokratiske tendenser, som de ses i lande som Polen og Ungarn, får lov at fortsætte, og hvis bærende kræfter i Europas udvikling som Tyskland og Frankrig ikke længere kan påtage sig rollen som motor i det europæiske fællesskab, fordi yderfløjene vinder frem, kan det gå hurtigt ned ad bakke og i et højere tempo, end man kunne vente. De, som har reageret i vrede og protest mod de etablerede centrumvenstre og -højre partier, risikerer brat at vågne op til en virkelighed, der er meget anderledes end den, de havde håbet på.

For de etablerede partier i midten, som er vant til at regere, er udfordringen enorm. Både fordi problemkataloget er omfattende, og fordi magten tvinger dem til at søge kompromiser og underlægge sig alle de begrænsninger, der er for et demokratisk samfund i en global økonomi. I forhold til »de lette løsninger« fremstår de som uskarpe og usikre. Men skal de vinde magten og tilliden tilbage, er der ikke anden vej end at kunne fremvise positive resultater gennem det slidsomme politiske håndværk, som de burde være fortrolige med. Og hellere i dag end i morgen – både når det gælder flygtninge- og migrationskrisen og den økonomiske krise. At overlade Europa til fløjene og kræfter, der dybest set ikke ønsker at tage del i magten og ansvaret, vil kun føre til endnu mere usikkerhed og måske det, der er værre.