Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Messerschmidts hykleri

»Det eneste råd, man kan give Morten Messerschmidt er: Tag det som en mand, indrøm dine fejl og betal ved kasse et.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man er den første til at kritisere EU, når det gælder overforbrug og sløseri eller direkte svindel med penge, og man så selv bliver taget i at misbruge de midler, man har fået stillet til rådighed fra EU-kassen, så er der ikke andet ord for det end dobbeltmoral. Eller hykleri med et lidt stærkere ord. Og når man har skrevet en hel bog om, hvordan man mener, at EU sløser med pengene og samtidig pure afviser en klokkeklar afgørelse om, at man skal betale penge tilbage, som »ren chikane«, så er det ikke bare dårlig dømmekraft, men også en meget ubehagelig form for populisme. Og det er lige præcis, hvad Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt gør sig skyldig i. Hykleri og populisme.

Længe har Morten Messerschmidt været under anklage – faktisk siden hans partifælle Rikke Karlsson i oktober meldte sig ud af partiet, fordi hun ikke måtte se regnskaberne for de to fonde, FELD og MELD, som Morten Messerschmidt har været formand for, og Dansk Folkeparti og en række andre EU-kritiske partier har bestyret. Gang på gang har han nægtet, at der var noget at komme efter, men mandag faldt dommen, da Europa-Parlamentets præsidium stemplede Morten Messerschmidts brug af oplysningspengene som værende i strid med reglerne.

Præsidiet, hvor alle Parlamentets partier er repræsenteret, valgte at følge indstillingen fra Parlamentets generalsekretær, der har udarbejdet en rapport om sagen med hjælp fra Parlamentets juridiske tjeneste. Samtidig har revisionsfirmaet Ernst & Young fundet fundamentale mangler i regnskaberne fra MELD og FELD, som nu er opløst.

Alene i 2015 har Morten Messerschmidt i tre tilfælde brugt penge fra de to fonde til at føre kampagner i Danmark, selv om pengene kun må bruges til oplysningsaktiviteter om EU. Pengene er især brugt på annoncekampagner, der skulle få danskerne til at stemme nej til ændringer af retsforbeholdet. I november sidste år konkluderede præsidiet, at det var imod reglerne, da Morten Messerschmidt i 2013 brugte 120.700 kroner i tilskud fra Europa-Parlamentet til Dansk Folkepartis sejltur med skonnerten »Halmø«.

Morten Messerschmidt er i sin gode ret til at kritisere EU – det er der ofte brug for. Systemet i Bruxelles har mange fejl og mangler, som enhver anden stor og kompliceret politisk organisation. Men når man rider på den høje moralske hest, må man som det mindste sørge for at holde sin egen sti ren. Og man må tage de afgørelser, der falder om misbrug af penge uden at klynke og uden at ty til mistænkeliggørelse af så mange politikere fra forskellige partier og så mange embedsmænd, at alene antallet gør, at en samlet konspiration mod Dansk Folkeparti er utænkelig.

På forunderlig vis formår Dansk Folkeparti at gøre alle sager til et spørgsmål om for og imod EU. Uanset om det er Europol, grænsekontrol, afgørelser fra Europa-Domstolen eller altså Morten Messerschmidts misbrug af EU-midler, det handler om. Ingen sag er tilsyneladende for lille til at smide skidtspanden i hovedet på bureaukraterne i Bruxelles. Det eneste råd, man kan give Morten Messerschmidt er: Tag det som en mand, indrøm dine fejl og betal ved kasse et.