Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Messerschmidt var også den dygtigste

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sagt og skrevet meget om Morten Messerschmidt før og under denne EU-valgkamp. Både om hans politik og den let excentriske personlighed, han har gjort til et slags varemærke - med stråhat og bopæl på Dyrehavsbakken.

Politisk rammes Messerschmidts tilgang til europæisk politik egentlig bedst ind af ham selv. "Mere Danmark og mindre EU". Så enkelt kan det siges, hvis man mest har til hensigt at appellere til de EU-kritiske følelser i en valgkamp. Og det har været Messerschmidts slet skjulte ærinde også i denne valgkamp, hvor han dygtigt har spillet effektivt på de negative følelser over for EU, som såvel finanskrisen og de få, men synlige ulemper ved arbejdskraftens frie bevægelighed har afstedkommet. Strategien har været systematisk at forstørre de problematiske sider af EU-samarbejdet og omvendt konsekvent nedtone de enorme fordele for Europas borgere, som EU-konstruktionen giver.

Den slags kaldes populisme, og den populistiske tilgang er én ingrediens i forklaringen på Morten Messerschmidts enorme succes ved dette EU-valg, hvor han står til at få henved hver fjerde stemme fra de danske vælgere. Men der er også andre forklaringer.

For Morten Messerschmidt har fået meget forærende af tilsyneladende verdensfjerne EU-politikere og begejstrede føderalister, der ikke har fattet, hvordan folkestemningen ude i Europa udviklede sig, men blot synes blindt at forsvare detailregulering, velfærdsturisme og visionen om et skatteudskrivende Europas Forenede Stater. I tiltagende grad i de seneste måneder. Den slags snak er rent guf for en Morten Messerschmidt.

Læg dertil de problemer, der har været især i Venstre efter Lars Løkke Rasmussens seneste tøjsag, og man får endnu en brik til forklaringen på Dansk Folkepartis resultat ved dette EU-parlamentsvalg.

Men man kommer heller ikke uden om, at det - uanset hvad man måtte mene om mandens holdninger - også er Morten Messerschmidts dygtighed, der har ført til, at Dansk Folkeparti for første gang i historien ser ud til at blive landets største parti ved et valg. Messerschmidt har ganske enkelt være syleskarpt kommunikerende. Han har stor, grænsende til nørdet viden om europæiske forhold. Det er lykkedes ham at slibe lidt af den kantethed, der tidligere kunne være over hans person. Det er dimensioner, som man må anerkende også spiller en rolle for DFs og Messerschmidts bemærkelsesværdige gennembrud, hvor politisk perspektivløst det på mange måder samtidig må siges at være, at DF nu er landets førende europapolitiske parti.