Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Mens Trumps klimapolitik bliver sortere, bliver verdens grønnere

USAs præsident, Donald Trump Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er grund til panderynken, når USAs præsident, Donald Trump, fremlægger et budgetforslag, der vil skære den amerikanske miljøstyrelse, EPA, ned med mere end 2,5 milliarder dollar. Det svarer til knap en fjerdedel af styrelsens budget.

Ingen anden offentlig instans bliver ramt så hårdt i budgetforslaget for finansåret 2019, og en sådan beskæring vil praktisk taget sætte en stopper for alle EPAs programmer, der omhandler menneskeskabte klimaforandringer.

Dermed sender præsidenten et klart signal om, at han står ved sine tidligere udtalelser, hvor han har været særdeles mistroisk over for menneskeskabt global opvarmning, ligesom han trak USA ud af FNs klimaaftale fra Paris.

Hvis man skal sige noget til Trumps ros, må det være at han har holdt fast i den kurs, han som præsidentkandidat lovede vælgerne at stå for: Mere kul og olie og ikke så mange bekymringer om såkaldte menneskeskabte klimaforandringer.

Men én ting er overholdte valgløfter. Hvis man skal se mere realistisk på præsidentens klimapolitik, er den rent ud sagt begrædelig og udtryk for en faktaresistens, der ikke er en statsleder værdig.

Men det er til gengæld det initiativ, som blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen har været initiativtager til, hvor en række lande og 91 storbyer, hvoraf mange er amerikanske, har forpligtet sig til at overholde Paris-aftalen og FNs klimamål. Det samme har en række amerikanske delstater, og store dele af erhvervslivet er bekymret for, at præsidentens kurs kan koste landet dyrt i tabte investeringer og arbejdspladser. Og det tyder på, at præsident Trumps indædte modstand mod en omstilling til grøn energi, bliver en kamp mod – ja, undskyld – vindmøller.

Donald Trump står nemlig i stigende grad alene med sin holdning til klimaspørgsmålet. Og selv om det altid vil være ønskværdigt at have den amerikanske præsident med på den grønne bølge, lader den sig ikke stoppe af ham.

Det energihungrende Kina har efter års alvorlig luftforurening kombineret med behovet for at kunne sikre strøm til landets massive produktionsapparat nu set lyset og står for verdens højeste vækst i vedvarende energi. Landet har allerede nu mere end indfriet sine mål for solceller i 2020, og Det Internationale Energiagentur forventer, at Kina til næste år vil opnå det samme for produktionen af vindenergi. At Kina, der traditionelt set har været blandt de mest forurenende lande i verden, i dag er førende inden for hydroenergi, ligesom landets nye miljøkrav til biler tvinger verdens bilproducenter til at tænke grønt, viser, hvor langt verden har bevæget sig på forholdsvis få år.

Som Danmarks ambassadør i USA, Lars Gert Lose, fredag siger i et interview her i avisen »Uanset hvem der sidder som præsident i Det Hvide Hus, kommer den grønne omstilling til at ske i USA.«

Det kan amerikanerne – og resten af verden – være glade for.