Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Man belønner da inkompetence

»Når offentlige chefer modtager høje lønninger på linje med private, skal de også præstere på samme niveau, ligesom de skal bære risikoen for at blive fyret uden varsel, når de ikke løfter deres ansvar. Det er et politisk ansvar at bringe kravene til offentlige chefer ind i dette årtusinde.«

Foto: ERIK REFNER

Underdirektøren i SKAT, som i efteråret 2015 blev hjemsendt som følge af Danmarkshistoriens største svindelsag, der har kostet over 12 milliarder skattekroner, har forladt SKAT til fordel for et job i Herning.

Men underdirektøren er ikke rejst tomhændet til Jylland. Ifølge DR har den pågældende fået en fratrædelsesgodtgørelse på 815.000 kroner med sig. Med mindre det senere skulle vise sig, at den pågældende skulle have begået noget strafbart i sagen, er vedkommende nu fri af historien om inkompetence og manglende opmærksomhed, som tillod en svindler fra Dubai at løbe med over 12.000 millioner kroner, inden SKAT omsider opdagede, hvad der skete. Underdirektøren havde ansvaret for, at kun en enkelt medarbejder, en fagkonsulent, på egen hånd udbetalte milliarderne.

På en anden adresse i hovedstaden har skatteyderne betalt en pludseligt fratrådt afdelingschef i Rigspolitiet 600.000 kroner, svarende til et halvt års løn, som fratrædelsesgodtgørelse. Den pågældende forlod sit job 9. februar, efter at dagbladet BT afdækkede, hvorledes afdelingschefen i flere år har tildelt konsulentopgaver til venner og bekendte for adskillige millioner kroner uden at følge de lovpligtige regler om udbud.

Nu kunne man have forventet en undersøgelse af, hvordan det kunne gå til, at man gennem flere år så gennem fingre med tilsidesættelse af udbudsreglerne. Men som sagen foreligger oplyst, er den afsluttet med det gyldne håndtryk til afdelingschefen.

I SKAT er foreløbig kun den enlige fagkonsulent, der udbetalte milliarderne, sigtet. Sidste efterår vurderede kammeradvokaten, at der ikke er grundlag for tjenestelige sager mod de hjemsendte. To af de øvrige hjemsendte er derfor nu vendt tilbage til andre stillinger i SKAT, hvor man i øvrigt afventer en uvildig advokatundersøgelse.

De to sager er forskellige, men de rummer også fælles træk. Mest springer det i øjnene, at i det offentlige er selv grov inkompetence og en adfærd, der synes at befinde sig på kanten af det strafbare, ikke nogen hindring for at modtage en smuk fratrædelsesgodtgørelse. Man kan undre sig over, at man i stedet for en bortvisning, en mulig strafferetlig sag og en opgørelse af erstatningsansvar indgår en fratrædelsesaftale.

En af årsagerne til, at Danmark anses for et godt land, er en høj grad af tillid mellem borgere og myndigheder samt fraværet af korruption. Men i takt med afsløringen af skandalesager, hvor inkompetence, og det der er værre, belønnes med gyldne håndtryk, eroderer tilliden.

Når offentlige chefer modtager høje lønninger på linje med private, skal de også præstere på samme niveau, ligesom de skal bære risikoen for at blive fyret uden varsel, når de ikke løfter deres ansvar. Det er et politisk ansvar at bringe kravene til offentlige chefer ind i dette årtusinde.