Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Lovliggørelse af cannabis løser ingen problemer

»Lad os få en debat om at lovliggøre cannabis til medicinsk brug og sætte nogle klare grænse for det. Men fri os for cannabis til alle og enhver. Det giver blot flere problemer.«

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Colorado har fortsat mange problemer med ulovlig cannabis efter lovliggørelsen for et par år siden. Som det fremgår af Berlingskes søndagsreportage, er 40 procent af markedet stadig sort, fordi det kan sælges billigere end gennem de lovlige butikker. De skal nemlig overholde en række strenge bestemmelser både om dyrkning, produktion og salg af cannabis i forskellige former og udgaver både til fritids- og til medicinsk brug. Og som politiet siger, er nye ulovlige mafia-grupper kommet ind på markedet.

Brutale russiske og kinesiske bander har blandet sig med »de gamle« mexicanske karteller, fordi efterspørgslen også er steget. Colorado har fået en marijuana-turisme, der tiltrækker tusinder af mennesker fra andre steder i USA og fra udlandet. De lovlige dyrkere er underlagt strenge bestemmelser om økologi og registring af alt, hvad de foretager sig. Og virksomhederne skal ikke mindst føre dokumentation for, hvor hver eneste del af planten havner. Blad for blad. Skud for skud, stængel for stængel. Det er dyrt, og det skaber et sort marked.

Det er en udbredt misforståelse, at Colorado har lovliggjort cannabis. Det har delstaten ikke. Som politikerne selv siger det i Colorado, så har de »reguleret« det. Og der er en væsentlig forskel. For der må fortsat »kun« sælges 28 gram til forbrugerne pr. dag, og der er bestemmelser for, hvor stærke stofferne må være. Så det er et lignende reguleret marked, man i givet fald skal have i Danmark, hvis man giver cannabisen fri. Det skaber problemer for politiet og for myndigheder, som skal føre konstant kontrol med det hele. Hver eneste kommune i Colorado har måttet ansætte hundredevis af folk, der udgør en særlig kontrolenhed, som foretager uventede inspektioner. I Colorado er det et bureaukratisk helvede. Og så taler man endnu ikke om langtidsvirkningerne hos unge og hos voksne i form af psykoser og afhængighed.

Lad gå med cannabis til medicinsk formål. Det bør være muligt for syge mennesker at erhverve cannabis i medicinsk form, uden at de skal ud på det sorte marked. Det må være muligt at producere cannabis medicinsk og sælge det gennem apoteker, selv om der selvfølgelig også er en fare for, at det bliver misbrugt. Colorado har oplevet en epidemi af folk, der har fået dårlig ryg og dermed får en recept fra lægen. Dermed kan de købe cannabis lovligt til en betydelig lavere pris og også få meget stærke varer med tilskud.

Alt i alt er der en lang række problemer, som skal tænkes igennem, inden man frigiver markedet. For man løser ikke kriminalitetsproblemerne. Der vil opstå et nyt marked. Og så vil politiet i Danmark opleve det samme som deres kolleger i Colorado: At rene narkotikabander bruger Danmark som skjul for deres kriminalitet, fordi de lettere kan oplagre store mængder af cannabis et sted, hvor det er almindeligt og lovligt at bruge cannabis.

Lad os få en debat om at lovliggøre cannabis til medicinsk brug og sætte nogle klare grænse for det. Men fri os for cannabis til alle og enhver. Det giver blot flere problemer.