Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Løkke II

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en forudsigelig, om end ikke ønskelig situation, Lars Løkke Rasmussens regeringsforhandlinger er endt i med med den smalle Venstre-regering, han præsenterer søndag formiddag. For den kan indlysende blive svag, hvad Løkke synes smerteligt bevidst om. Men nu kommer den. Og så bør den gives en fair chance. Som skrevet på denne plads umiddelbart efter valget ville en bredere regering have været at foretrække. Ligesom det for en borgerlig statsminister kan vise sig vanskeligt med et stort Dansk Folkeparti stående udenfor – med alle de åbninger det giver for at afsøge politiske muligheder også i rød blok, med hvem DF deler store dele af velfærdspolitikken.

Men det viste sig umuligt at forene de politiske krav og ønsker hos de fire borgerlige partier til et samlet regeringsgrundlag. Og man må konstatere, at DF og Kristian Thulesen Dahl ikke føler, at partiets 21,2 pct. af stemmerne og position som Folketingets næststørste forpligter yderligere i forhold til at tage et regeringsansvar. Det er på den ene side begrædeligt. På den anden side kommer det ikke som noget chok: Det er præcis, hvad Thulesen Dahl har givet udtryk for under hele valgkampen. Man vil benhårdt og offensivt søge indflydelse i forhold til egne mærkesager, men ikke nødvendigvis magten i form af ministertaburetter. På den vis holder DF sine valgløfter. Men det er indlysende, at det bliver svært at styre fremtidens Danmark på en politisk ansvarlig måde, hvis selv de største og mest fremgangsrige partier af egeninteresse, for ikke at få magtens pletter på tøjet, skyer dette ansvar.

Tilbage står statsminister Løkke II. Valgets store taber og en af mange triste sager mærket mand. Men også en politisk overlever af rang, der altså nu påtager sig de forpligtelser, andre ikke vil eller kan. Han er en ekstremt dygtig og vidende politiker og en ferm håndværker udi det politiske forlig. Hvad angår de formelle kompetencer kunne man næppe få en bedre person i spidsen for en smal etpartiregering. Det behøver ikke nødvendigvis ende som for Hartlings smalle regering efter jordskredsvalget i 1973 – den holdt 14 måneder. Men det kan naturligvis ikke afvises, at det går sådan. Det afhænger også af andre end Løkke. Herunder af oppositionen under ledelse af Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, der vælges søndag. Vil hun det brede samarbejdes vej i det nye Folketing? Eller vil hun prioritere en mere rendyrket socialdemokratisk og »rød« profil? Hvis Socialdemokraterne vender tilbage til tidligere tiders overbudspolitik, får Løkkes smalle V-regering et endnu hårdere liv.

Derudover må regeringen naturligvis bedømmes på sit grundlag. Heldigvis tyder en del på, at Lars Løkke Rasmussen endte med en smal regering af de rigtige årsager – for ikke at blive låst fast af gensidigt modstridende krav, der i realiteten ville gøre det umuligt for ham at føre en reformorienteret, borgerlig politik. Regeringsgrundlaget er endnu ikke offentliggjort, men det synes at stå klart, at en af forhindringerne for en flerpartiregering var, at Løkke ikke ville opfylde DFs krav i forhold til EU-politikken. Det er i givet fald en rigtig beslutning. Angiveligt kan man også forvente et regeringsgrundlag med en hensigtserklæring om at sænke marginalskatterne. Det er i givet fald også en rigtig beslutning. Sandsynligvis lægges der op til en genindførelse af boligjobordningen og til asylstramninger. Statsminister Lars Løkke Rasmussen version II får med sikkerhed et hårdt og vanskeligt liv i de kommende måneder og forhåbentligt år. Men giv nu omvendt manden en chance. Den nære danmarkshistorie har vist, at det gør man klogt i.