Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ligestilling helt hen i skyen

Der findes ligestillingsproblemer i denne verden, som fortjener en ordentlig debat, fuld politisk opmærksomhed og håndfast, konkret handling. Sagen om 20 hotelværelser målrettet og særligt produktudviklet til kvinder på 17. etage på hotel Bella Sky Comwell på Amager er ikke sådan et problem. Desværre har det ikke desto mindre optaget både Ligebehandlingsnævnet siden 2011 og nu også Østre Landsret her i 2014. En mand havde efter avis- omtale af den særlige kvindeetage på hotellet indgivet klage til Ligebehandlingsnævnet, fordi vedkommende mente, det var udtryk for »en stærkt provokerende og dæmoniserende holdning til mænd, at de er udelukket fra kvindeetagen«. Så kører sagen ind i det juridiske maskineri. Hotellet har 22 andre etager og 794 andre værelser, men to ud af tre dommere i Østre Landsret har nu afgjort, at hotellet ikke kan få lov til at markedsføre 20 værelser særligt til de kvindelige hotelgæster.

Dommen er måske ikke overraskende rent juridisk i forhold til lov om ligestilling, men sagen er så bagatelagtig og af helt underordnet betydning, som dommer Henrik Bitsch ganske rigtigt skriver i sin dissens. Selv Kvinfo når frem til den konklusion, at sagen om kvinde- etagen på Bella Sky Comwell burde være undgået og stjæler billedet fra væsentlige ligestillingsproblemer. Hotellets direktør betegner dommen som »latterlig«, da der ikke har været efterspørgsel fra mænd på at bo på netop den etage, hvor hårtørrerne er større og skønhedsprodukterne på badeværelserne mere omfangrige. Hvor der er smoothies og champagne i minibaren i stedet for øl og whisky, friske blomster og ekstra bøjler til både nederdele og kjoler, dampstrygejern og strygebræt samt danske og internationale dameblade. Og så har vi end ikke fået alle herlighederne med – plus sikkerhedsvagt 24 timer i døgnet på etagen og særlig adgangskode. Udsigten fra hotellets karakteristiske skæve tårn er den samme fra andre tilsvarende værelser, som kan benyttes af begge køn, forstår vi.

Det er helt hen i skyen, at et hotel ikke skulle have mulighed for at målrette 2,5 procent af sit samlede udbud af hotelværelser særligt til mænd eller kvinder, hvis man nu vil det, for at opbygge et konkurrencemæssigt særpræg og kræse om gæsterne. Sagen om Bella Sky illustrerer med al ønskelig tydelighed, at der er behov for at se nærmere på Ligebehandlingsnævnets arbejde og på en bagatelgrænse for at rejse sager inden for området med tjenesteydelser, hvor der ikke reelt er mange ofre, og hvor det koster tid og penge både i nævnet og ved domstolene at behandle sagerne. Mange af sagerne er fuldkommen ude af proportion. Nævnet havde 134 sager til behandling sidste år, hvoraf klager fik ret i 56 af sagerne og halvdelen af dem handlede om kønsdiskrimination på diskoteker og swingerklubber. Ligestillingsminister Manu Sareen har lovet at se på, om Ligebehandlingsnævnet bruger sine ressourcer rigtigt. Lad det ske hellere før end siden. Nu får mændene adgang til Bella Donna-etagen på Amager. Tillykke med det. Men hvorfor skal et hotel i et marked, hvor der ikke er mangel på værelser, afskæres fra at finde på nye ideer, der helt i tidsånden er målgruppeformaterede og indrettet efter kundernes ønsker? Det er oprørende.