Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Ukristelig debat om udviste

»I en ideel verden skulle de afviste og de udvisningsdømte sendes ud af landet omgående.«

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård uden for Ikast, der huser afviste, udviste asylansøgere. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Debatten om udlændingepolitikken i Danmark nåede forleden et nyt lavpunkt. Det skete, da partiformand Stig Grenov for det lille, men dog tidligere seriøse parti, Kristendemokraterne, i ramme alvor sammenlignede udrejsecenteret Kærshovedgård ved Ikast med koncentrationslejre. Udrejsecenteret »er i dag det tætteste, Danmark kommer på en koncentrationslejr, uden at være det,« skrev partiformanden i Politiken, og fortsatte: »Før Anden Verdenskrig udviste Danmark jøder til Nazityskland. Vi er ved at skrive endnu et sort kapitel i vores historie.«

Anledningen til sammenligningen mellem koncentrationslejre, hvor folk spærres inde og slås ihjel – i Nazityskland blev bl.a. seks millioner jøder myrdet – er en række forhold for beboerne, som ifølge Grenov bliver chikaneret. Grenov har ganske vist aldrig selv besøgt centeret, men han har talt med flere, der har besøgt stedet, og som påpeger eksempelvis manglende fjernsyn på værelserne. Der er også nogle beboere, som angiveligt ikke bliver mætte af den tilbudte mad.

Læs også: Asylsøgningen til Danmark kraftigt aftaget

De fleste anklager er afvist af udrejsecenterets leder som ukorrekte, men i øvrigt kan beboerne komme og gå frit i løbet af dagen. At sammenligne forholdene på Kærshovedgård med koncentrationslejre er en forhånelse af de mennesker, der historisk og aktuelt indespærres og myrdes i diktaturer. Med sin retorik – man fristes til at kalde den ukristelig – diskvalificerer Stig Grenov sig som en debattør, der kan tages alvorligt.

Læs også: Du har ikke eneret på Danmark, Inger Støjberg

Europa oversvømmes i disse år af flygtninge og migranter. Trods EUs flygtningeaftale med Tyrkiet rejste næsten det samme antal asylsøgere til EU i 2016 som i året forinden. Antallet af afrikanske migranter er stigende. Tallene viser, at Europa ikke er i nærheden af at få kontrol med sine ydre grænser, og EU-landenes manglende handleevne har udløst folkelige protester, der truer unionen på dens eksistens.

Antallet af asylsøgere i Danmark faldt derimod i 2016 i forhold til 2015. Årsagerne er flere, men blandt forklaringerne er givetvis, at Danmark viser vilje til at hjemsende dem, der ikke har ret til ophold. Er man afvist asylsøger, skal man rejse ud af landet. Vil man ikke det, må man affinde sig med at bo ude på landet ved Ikast. De, der ikke vil følge myndighedernes afgørelse eller af andre grunde er forhindret i at rejse, må, som integrationsminister Inger Støjberg (V) har udtrykt det, opholde sig på tålt ophold på vilkår, der er så utålelige som muligt.

Læs også: 312 personer har forsøgt at krydse Øresund til fods

Pointen er, at det er dansk lovgivning og ikke migranter, der bestemmer, hvem der kan få ophold her. I en ideel verden skulle de afviste og de udvisningsdømte sendes ud af landet omgående. Men da Danmark overholder konventionsforpligtelserne, er ophold på et center, hvor der er mad, husly, og tilbud om aktiviteter, den mulige løsning i de tilfælde, hvor de pågældende ikke selv vil medvirke til hjemrejse.

Det største problem på Kærshovedgård er, at en meget stor del af de afviste og udviste ikke indfinder sig på stedet, selv om de har fået besked på det. Derfor skærper Folketinget forventeligt inden længe sanktionerne for at overtræde opholds- og meldepligt. Det er på høje tid, det sker.