Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Trump må træde i karakter over for Rusland

»Ingen ved deres fulde fem mistænker Donald Trump for at være en russisk muldvarp.«

Donald Trump under præsidentvalgkampen. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanerne ønsker klarhed over, hvilken rolle russerne har spillet ved præsidentvalget. For rygterne har svirret længe, fordi nogle – angiveligt Rusland – har forsøgt at lamme den demokratiske proces i USA ved at trænge ind i diverse officielle computere. Blandt andet dem, som tilhørte Det Demokratiske Parti og Hillary Clinton. Men republikanerne gik heller ikke ram forbi.

Med det seneste forlydende, som kommer fra CIA om, at russerne direkte hackede sig ind i computerne for at få republikanernes kandidat, Donald Trump, valgt, er amerikanernes tålmodighed ved at være slut. Hvad er op og ned i historierne?

Og hvad betyder det, når den demokratiske præsident Barack Obamas talsmand direkte siger, at det, der er sket, overskrider alt, hvad der tidligere er set? Og har russerne virkelig hacket sig ind i computerne udelukkende for at få Trump valgt som hævdet af CIA?

Lad det være sagt med det samme. I efterretningsrapporterne er der ingen beviser. Der er gisninger baseret på analyser af et mønster. Om russerne virkelig har forsøgt at få Trump valgt, baserer sig så vidt vides på en række formodninger om, at når russerne kun offentliggjorde hackede mails fra Clinton-fløjen, var det for udelukkende at ramme hende. Men der kan have været mange andre grunde til det.

Alt det er lige meget, for katten er ude af sækken, og amerikanerne stiller spørgsmålet, om landets sikreste computere er så sårbare, at de russiske efterretningstjenester kan trænge ind i dem? Det er det, folk gerne vil vide. Og hvis sidegevinsten er, at man samtidig kan se, hvad russernes formål har været, er det kun godt. USA er splittet efter valget. Det er en erkendelse, som også Det Republikanske Parti er nået frem til. Derfor støtter flere og flere republikanske politikere Obamas krav om en hurtig undersøgelse for at få klarlagt sagerne. Vel at mærke også med det formål, at det aldrig må kunne ske igen.

Republikanske kongresmedlemmer som John McCain, Lindsey Graham, Mitch McConnell og Marco Rubio ønsker sagen undersøgt, og det vil være godt for den samfundsmæssige heling efter valget, at man foretager en hurtig undersøgelse.

Den kommende præsident Trump mener, at det hele kun har et eneste formål – at rejse tvivl om berettigelsen af hans valgsejr. Det behøver han nu ikke at være bange for. For ingen ved deres fulde fem mistænker Donald Trump for at være en russisk muldvarp. Det vil sikkert heller ikke entydigt kunne bevises, at russerne gjorde det for at fremme Trump. Der kan sagtens have været andre motiver.

Men selvfølgelig bruges det politisk af enkelte til at sabotere hans første periode som præsident. Men med så alvorlige beskyldninger er det også kun i Trumps interesse at finde ud af, hvad der rent faktisk er sket, så han kan reagere og træde i karakter over for Rusland.

Dermed vil han få en oplagt chance til at skabe klarhed over, hvor han selv står i forhold til Rusland.