Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Stop nu den hånlige snak om ministerbiler

»Heldigvis er der politikere, som evner at slække på principperne, når det er nødvendigt.«

Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance forlader mandag Marienborg efter samtale med statsminister Lars Løkke Rasmussen om regeringssamarbejde. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hånlatteren rungede ud over Liberal Alliance, da partileder Anders Samuelsen i weekenden slækkede og senere helt fjernede sit ultimative krav om topskattelettelser. Et krav som i månedsvis har lagt dansk politik i en helt umulig benlås. Ha, han var alligevel billigt til salg for en ministerbil og en fin titel.

Så meget for de liberale principper, udsigten til at sidde på bagsædet af en Audi er åbenbart mere værd end gyldne løfter og stålsatte øjne. Især socialdemokrater og venstrefløjen, som ikke er i nærheden af de samme indflydelsesrige poster, var hurtige ved tasterne på de sociale medier.

Men til det hånende kor er der kun én ting at sige: Heldigvis! Heldigvis er der politikere, som evner at slække på principperne, når det er nødvendigt. Og heldigvis er der partier, der vælger at tage det ansvar, som det er at deltage i en regering, søge magten og udrette et vigtigt stykke arbejde for Danmark. I stedet for hån og spydigheder fortjener Anders Samuelsen ros og anerkendelse for det skridt, han og hans parti har valgt at tage. Det kræver mod og selvtillid.

Reaktionerne på Anders Samuelsens holdningsskift lægger sig i forlængelse af den voksende mistillid, der desværre er til politikerne. De fremstilles som et kynisk folkefærd, som kun er i politik for at mele deres egne personlige kager. Det er ikke bare forkert, det bidrager til et omdømme, som fjerner fundamentet under demokratiet. Langt de fleste politikere herhjemme er hårdtarbejdende og idealistiske mennesker, som bruger al deres tid på at kæmpe for det, de står for, og deres vælgere har valgt dem på.

Selvfølgelig skal Anders Samuelsen og alle andre folkevalgte søge magten. Vi stemmer på dem, for at de kan få indflydelse og få deres politiske mærkesager igennem. Og der, hvor man har den allerstørste mulighed for at præge beslutningerne, er i spidsen for embedsapparatet i et ministerium, hvor man indimellem også befinder sig på bagsædet af en ministerbil.

Ved at opgive sit ultimative krav om topskattelettelser på fem procentpoint for alle har Anders Samuelsen ikke bare reddet regeringen og sparet Danmark for et helt unødvendigt folketingsvalg, han og den konservative leder Søren Pape Poulsen har på forbilledlig vis vist, at de vil og tør gribe ansvaret i en turbulent tid, hvor politisk ansvar ikke ligefrem er noget, der bliver belønnet af vælgerne.

For de tre partier, som nu forhandler et fælles regeringsgrundlag, gælder det samme som før. De skal kunne tælle til 90 mandater i Folketinget. Selv om en regering med Venstre, Liberal Alliance og Konservative besidder et lidt bredere politisk mandat end den nuværende, skal der fortsat forhandles med fortrinsvis Dansk Folkeparti for at finde flertal.

Den borgerlige blok er nødt til at genskabe det tillidsfulde samarbejde, som eksisterede i 00erne. Og det er der faktisk en mulighed for. En VLAK-regering, som forhåbentlig bliver resultatet af de forhandlinger, der nu foregår på Marienborg, vil have bedre mulighed for at manøvrere og fremlægge en politisk plan, der kan få Danmark ud af det økonomiske dødvande, landet er havnet i. Liberal Alliance tog det første vigtige skridt, de næste er mindst lige så vigtige.