Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Pas nu på, Danmark

»Men lige præcis udlændingepolitikken burde ikke indgå i den omfattende studehandel, som bliver nødvendig for at lande et bredt forlig.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Allerød i det angiveligt sikre og velhavende Nordsjælland må butikker lukke tidligt og sætte vagter ud for at forhindre grupper af asylsøgere og udviste, men herboende udlændinge, i at plyndre butikkerne.

De kriminelle udlændinge, der i flere år har skabt usikkerhed omkring særligt Sandholm og nu også udrejsecenter Sjælsmark, får åbenbart lov til at drive deres virksomhed uden nogen effektfuld indsats fra politiet. De burde befinde sig bag tremmer, mens de afventer udsendelse, men det er snarere de kriminelle end myndighederne, der har kontrollen.

Selv om der er forskel på størrelsesforholdene, er Allerøds problemer ikke ulig fraværet af kontrol over indvandringen til Danmark. På Venstres sommergruppemøde fredag forsikrede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen har bedre styr på indvandringen nu end for et år siden, hvor 21.000 søgte asyl i Danmark. Men »vi er der ikke endnu,« tilføjede han.

Det har statsministeren ret i. Tilstrømningen til Danmark styres af andre end den danske regering og Folketinget. Først og fremmest styres tilgangen af migranter og flygtninge på jagt efter et bedre og tryggere liv betalt af et velfærdssamfund. Dernæst styres tilgangen af menneskesmuglere, af Tysklands kansler Angela Merkel og af den politiske ledelse i EU, som med statsministerens ord har været handlingslammet.

Danmark har forringet opholdsvilkårene for migranter og flygtninge for at få asylsøgerne til at vælge bedre tilbud. Det er altså markedsmekanismer, man tager i brug. Men kontrol er det ikke.

Den måske vigtigste hjælp til Danmark og det øvrige Nordvesteuropa leverede Makedonien, da det lille Balkan-land sidste år selv tog kontrol og lukkede grænsen mod Grækenland.

Til efteråret vil regeringen foreslå blandt andre Dansk Folkeparti nye udlændinge-stramninger som del af en samlet pakke, der trækker de lange linjer frem mod 2025. Det bliver en særdeles vanskelig opgave at tilfredsstille stærke ønsker om udlændingestramninger, skattelettelser, herunder i topskatten, samt løsninger på den kaotiske og skæve boligbeskatning.

Men lige præcis udlændingepolitikken burde ikke indgå i den omfattende studehandel, som bliver nødvendig for at lande et bredt forlig. Indvandring kan der ikke efterfølgende repareres på. Det er i dansk interesse at holde fast i, at internationale aftaler og konventioner respekteres. Men den »straksopbremsning«, som Venstre gik til valg på, og som handler om Danmarks fremtid som et homogent, åbent velfærdssamfund, bør der ikke købslås om.

Regeringen – og de øvrige partier – har lovet at »passe på Danmark«. Mens vælgerne afventer efterårets forhandling, kan man passende sætte et lille komma i sætningen. Nu har Danmark anledning til at passe på, hvem der skal kontrollere indvandringen til landet.