Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

LEDER: Nu er det vælgernes tur

Så fik politikerne ”Det sidste ord” på TV2, og nu er det så vælgernes tur til at tale. Alt tyder på, at det bliver virkelig tæt løb. ”Det er på vippen”, som statsministeren flere gange sagde det. Ingen kan være sikre på noget som helst. Kun hvis vælgerne massivt møder frem, og giver VK-regeringen et stærkt mandat, er der muligheder for, at regeringen kan fortsætte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igennem tre uger har valgkampen nu varet. Desværre har bogstavkombinationer haft en fremtrædende plads, hvor det politiske indhold i stedet burde have forrang. Debatten på TV2 viste, at det helt frem til målstregen har været ganske umuligt at få en klar melding fra Ny Alliance (NA), når det gælder partiets støtte til Anders Fogh Rasmussen. Og det er virkeligt urovækkende.

Bevares, NA siger, at det støtter Fogh, men når det gælder politikken, er det langt mere tvivlsomt, hvor man har partiet. Diverse målinger har under valgkampen vist, at NA kan komme til at bestemme både politik og statsminister. ”Lad os starte på en frisk”, sagde Naser Khader, foruden en masse uklare meldinger om, hvad der sker efter valget, og man føler sig da heller ikke ganske tryg ved NA’s meldinger.

I den situation har Helle Thorning Schmidt klogt valgt at markere, at der kan være muligheder for hende: ”En dronningerunde giver os muligheden for at gå i gang”. Villy Søvndal sekunderede: ”Alle de punkter du vil Naser, kan kun laves med os”. Advarslen var lige så klar fra Pia Kjærsgaard: ”Det er virkelig alvorligt (…) bolden kan komme til at ligge hos Helle Thorning Schmidt”. Alle tre partiledere har i virkeligheden ret.

Det er aldeles beskæmmende, at NA’s - ifølge meningsmålingerne - ganske få vælgere får lov til at diktere spilfordelingen i dansk politik. NA’s politik virker ikke borgerligt-liberal, og overlader vælgerne afgørelsen til Naser Khader, tyder alt på, at dansk politik går usikre tider i møde. Og det vil være virkeligt bekymrende.

Der er nemlig de sidste år, som følge af VK-regeringens politik, skabt stor stabilitet i dansk økonomi. Forudsætningerne er således på plads for en modernisering af det danske samfund. Der er brug for en politik, der gør det danske samfund klar til globaliseringen – i form af en mere fleksibel offentlig sektor, bedre uddannelser, offensiv jobplan og gode rammebetingelser for erhvervslivet. Vi skal forkæle erhvervslivet, så vi har råd til velfærden, for som Bendt Bendtsen klart sagde det: ”Vi ved, at velfærden skal betales”.

Klokken ni åbner valgstederne, og derefter har enhver borger mulighed for at udøve sin demokratiske ret. Hvis vælgerne ønsker sikkerhed for en fortsættelse af den borgerligt-liberale regerings arbejde, nytter det ikke at blive hjemme; tværtimod må vælgerne møde frem for at støtte Venstre eller Konservative. Alt andet vil være for usikkert.