Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Ned fra træet

»Hvis de forestående forhandlinger om planen skulle ende i sammenbrud og folketingsvalg i utide, vil det være et kæmpe nederlag for det borgerlige Danmark.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I politik er ansvarlighed ofte et misbrugt ord, som bruges til at fremhæve egne kvaliteter. Hvem vil stemme på »uansvarlige« partier? Men engang imellem er det nødvendigt at hive ordet op af papirkurven, børste det af og sætte det ind der, hvor det kommer til sin ret. Nemlig som lige nu i en appel om ansvarlighed fra de tre borgerlige partier, der for godt et år siden var med til at bringe Lars Løkke Rasmussen til magten.

Læs mere: 2025-plan

Den helhedsplan for et stærkere Danmark, som regeringen netop har fremlagt, er omfattende, modig og visionær og indeholder så mange positive elementer, at den bør kunne samle den blå blok som grundlag for forhandlinger. Eller sagt på en anden måde: Hvis de forestående forhandlinger om planen skulle ende i sammenbrud og folketingsvalg i utide, vil det være et kæmpe nederlag for det borgerlige Danmark, som ikke bare risikerer at blive kastet ud i et mangeårigt mørke, men også at forspilde en enestående chance for at præge det danske samfund i den rigtige retning.

Planen, som indeholder flere end 50 forskellige initiativer, imødekommer de tre borgerlige partiers vigtigste mærkesager. De Konservative kan glæde sig over en pulje på 24 milliarder kr. til boligejerne, Dansk Folkeparti over, at der kommer færre asylansøgere og bliver strammet yderligere op over for udlændinge. Og Liberal Alliance har fået næsten hele den lettelse af topskatten igennem, som partiet under stor bevågenhed har gjort til et ultimativt krav. Det burde gøre vejen ned fra de træer, som partierne møjsommeligt er kravlet op i de seneste uger og måneder, en hel del nemmere. Der er tykke og solide grene at træde på.

Med helhedsplanen har Lars Løkke Rasmussen valgt at adressere nogle af de største udfordringer, som Danmark står over for lige nu, i en stor samlet pakke. Skattelettelser skal gøre det mere attraktivt at tage et job eller arbejde mere, bedre vilkår for investeringer og iværksættere skal sætte gang i væksten, udlændingestramninger indfører en nødbremse og skal begrænse antallet af asylsøgere, omlægning af SU skaffer finansiering til at styrke uddannelserne, de enorme udfordringer med boligbeskatningen tages der fat på sammen med det paradoks, at det for mange ikke kan betale sig at spare op til pension. Og så er der endda penge til overs til at styrke sikkerheden i Danmark. Planen er både ambitiøs og ansvarlig, rækker langt ud over den nuværende valgperiode og har en tydelig borgerlig-liberal tone.

Skal man pege på en enkelt tidsel i buketten, er det, at Venstre ikke lever op til sin egen ambition om, at verdens største offentlige sektor ikke skal være større. I planen er de offentlige udgifter sat til at vokse med en halv procent i de kommende år. Det er svært at se nødvendigheden af det udover det strategiske i at kunne lukke munden på Socialdemokraterne. I de kommende uger vil et professionelt kor af organiserede særinteresser bombardere politikere og medier med påstande om, hvor frygteligt det er, at uddannelsesstøtten sættes ned, og pensionsalderen op og meget andet. Derfor kræver det is i maven hos de partier, der skal føre den igennem. Til gengæld vil eftertiden takke dem.