Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Frihed er vigtigere end landbrugseksporten

»Der er principper og værdier, som er langt vigtigere end Dansk Folkepartis islamfrygt.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere års sanktioner mod Rusland har endnu ikke ført til, at den aggressive stormagt har opgivet annekteringen af Krim, krigsførelsen i det østlige Ukraine eller standset de massive og bevidste bombninger af civile og humanitære mål i Syrien.

20 gange har EU forlænget sanktionerne, og der tales nu om yderligere sanktioner for at søge at bremse uhyrlighederne i Syrien, hvor Rusland har indflydelse og magt til at bremse de overgreb, som landet selv og Syriens diktator Assad begår.

Men selv om det endnu ikke er lykkedes at få den russiske præsident Vladimir Putin til at skifte kurs, er der ingen anden vej end at holde fast i sanktionerne, ledsaget af tilbud om dialog, når russerne måtte blive klar til det. Hvis Europa og USA giver sig til at tilbyde eksempelvis det østlige Ukraine i bytte for ukrainsk EU-medlemskab, vil det ikke vare længe, inden Rusland forgriber sig på andre nabolande.

Desværre vakler den faste vilje over for Rusland her og der. Blandt andet i Dansk Folkeparti, hvor udenrigsordfører og næstformand Søren Espersen sammen med forsvarsordfører Marie Krarup mener, at Rusland snarere er en potentiel allieret end en modstander. Danmark deler interesser med Rusland i kampen mod islam, mod indvandring over nedbrudte grænser og mod EUs ødelæggelse af nationalstaterne, lyder det. Marie Krarups artikler bliver nu oversat og brugt i den russiske propaganda til at bilde befolkningen ind, at EU-landene er splittet i synet på Rusland.

Heldigvis står Danmarks næststørste parti relativt alene med ønsket om at alliere sig med Rusland. Danmark har som et lille land stærk interesse i, at internationalt samkvem foregår efter aftalte spilleregler. Grænser kan kun flyttes, hvis befolkningerne stemmer for det. Men Rusland afprøver konstant viljen og sammenholdet i NATO med sine aggressive flyoperationer, uvarslede øvelser tæt på NATOs grænser og med sine statsdirigerede cyberangreb mod det amerikanske demokratiske partis servere for at påvirke præsidentvalget.

Der er principper og værdier, som er langt vigtigere end Dansk Folkepartis islamfrygt og omsorg for landbrugseksporten til Rusland. Ethvert land skal have friheden til at bestemme, hvilke alliancer det ønsker at indgå i. Ethvert land skal have friheden til at beslutte, om dets sikkerhed skal søges i NATO og om dets økonomiske og værdimæssige tilhørsforhold findes i EU. Intet land skal frygte at blive domineret af et stort land gennem bøllemetoder.

Læs også: Med fødderne solidt plantet i den blå luft

Danmark behøver ikke at alliere sig med et udemokratisk regime for at håndtere udfordringen fra islam eller for at bevare sin nationale selvstændighed. Et partnerskab med Rusland ville tværtimod føre til øget russisk dominans i Østersø-regionen.

Marie Krarup har ret til at have det synspunkt, at magt kan vinde over ret, for hun bor ikke i Moskva, men i et frit land. Men friheden har en pris, som rækker ud over landbrugskesporten. Vores frihed afhænger af, at vi er villige til at forsvare andres, inklusive Ukraines og de baltiske landes.