Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Det yderste højre

»Der er ingen tvivl om, at hysteriet og mytomanien på den yderste højrefløj er veludviklet, og med de sociale medier har dens støtter fået frit løb for deres påstande.«

»Danmark er sammen med en koalition af vestlige lande helt konkret i krig med Islamisk Stat og med terrorister og jihadister over store dele af kloden.« Fold sammen
Læs mere
Foto: SAFIN HAMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad det være sagt med det samme. Danmark og den vestlige verden er hverken i krig med islam eller med 1,6 milliarder muslimer. Det er en horribel og vanvittig påstand, og jo mere medvind den får på de sociale medier, des mere skadelig er den. Danmark er sammen med en koalition af vestlige lande helt konkret i krig med Islamisk Stat og med terrorister og jihadister over store dele af kloden. Og politiet og efterretningsvæsenet er herhjemme i noget, der måske indimellem kan minde om krig mod lommer af islamister, som vil det danske samfund ondt.

Når det er nødvendigt at understrege, skyldes det den debat, der har udspillet sig i kølvandet på justitsminister Søren Pinds udtalelser sidste weekend. Her advarede han mod i-krig-med-islam-påstanden og andre rabiate antimuslimske indlæg på de sociale medier, fordi de ifølge ham øger risikoen for terrorangreb fra forstyrrede mennesker på begge sider af islam-debatten. Søren Pind nævnte specifikt truslen fra typer som den norske terrorist Anders Breivik, der var dybt inspireret af det yderste højre. Samtidig understregede justitsministeren, at hans bekymring deles af Politiets Efterretningsvæsen, som han selv er øverste chef for.

Problemet med Søren Pinds offensiv og grunden til den hårde medfart, han har fået fra især fra Dansk Folkeparti, er, at han ikke i samme åndedrag og med samme styrke anerkender de alvorlige og helt berettigede bekymringer, der er i befolkningen for ikke bare terror, men også for udviklingen af parallelsamfund, mangel på demokratiske værdier i indvandrermiljøer og stor indvandring i det hele taget. Islam og religiøse love kan aldrig stå over lovgivningen i Danmark, og de, der påstår det eller forsøger at udbrede den dogmatiske religiøse lære, er demokratiets fjender og skal have klar besked. Det er formentlig ikke ment sådan, men Søren Pinds advarsel kan tolkes som et forsøg på at lægge låg på en vigtig værdidebat, som i mange år har været tabuiseret og undertrykt af velmenende politikere.

Der er ingen tvivl om, at hysteriet og mytomanien på den yderste højrefløj er veludviklet, og med de sociale medier har dens støtter fået frit løb for deres påstande. Men når landets justitsminister vælger at tage emnet op i en direkte appel, må man forvente, at adressen på hans advarsel er mere præcis og eksemplerne mere klare. Hvis efterretningstjenesten ligger inde med oplysninger om, at debattonen og propaganda fra den rabiate højrefløj kan føre til terror, er det en meget alvorlig sag, som bør dokumenteres med andet end nogle løsrevne henvisninger til en debattråd på Facebook.

At holde sammen på Danmark i en tid, hvor trusler og splittelse ser ud til at være det, der præger tiden mest, kræver, at man holder tungen lige i munden. Desværre ser det ud til, at Søren Pind med sine udtalelser kun har været med til at smide endnu mere benzin på debatten. Regeringen er kommet på kant med sit parlamentariske grundlag, og næste gang bør advarslerne måske være bedre forberedt.