Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: Den falske ulighed

S sætter tyk streg under samarbejdet og isolationen sammen med SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremad i fællesskab – sådan lød formandens salut, da partirødderne fredag lagde øre til Helle Thornings årsberetning ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg. Men vel at mærke et budskab der kun er henvendt til et særligt udvalgt fællesskab. Et selskab der inkluderer opposi­tionens oratoriske ørehænger Villy Søvndal, en stor del af hans vælgerkorps af offentligt ansatte og så den del af arbejdsstyrken, der arbejder ufaglært i Danmarks svindende produk­tionsvirksomheder, der sammen med folk på overførselsindkomster tilsyneladende udgør de moderne socialdemokraters vælgerkorps – altså at dømme efter formandens beretning.

Ekskluderet af oppositionens fællesskab er – i disse tider hvor krisen rammer vidt og bredt – det erhvervsliv, der ellers skal være med til at sikre velfærden og ikke mindst de arbejdspladser, som Thorning-Schmidt ellers berettiget er bekymret for. Her var der ikke andet end en kold skulder fra S-lederen. En forhøjelse af selskabsskatten står fast, og erhvervslivet kan i en socialdemokratisk virkelighed således tage de danskere med høje indkomster, der bliver pålagt en »millionærskat«, i hånden og pænt stille sig uden for døren til fællesskabet, indtil de har lært oppositionens mantra om »et mere retfærdigt Danmark«. End ikke en verdensrekord i lighed samt aktietab og tab på boliger, der er med til yderligere at minimere uligheden, er nok. Når Villy og Helle kommer til magten, så skal brevvægten åbenbart i brug for at skabe et mindre skel mellem »rig og fattig«, som der blev messet fra talerstolen.

Spørgsmålet om mulige samarbejdspartnere for det nye makkerpar i oppositionen blev også tydeliggjort i al sin begrænsning. Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti blev sendt helt ud i kulden med ord, der gav mindelser om en S-leder, der for 10 år siden kastede DF på det moralske kætterbål. Thorning lovede dog at invitere DF med til forhandlinger, men budskabet til Kjærsgaard & Co. var ikke til at tage fejl af: »Når flertallet skifter efter næste folketingsvalg, så vågner du til en ny politisk virkelighed (...) Så er din tid som Danmarks mest privilegerede magthaver endegyldigt forbi«. For udenforstående må det undre, at oppositionens leder – og statsministerkandidat – går i ringen med regeringens støtteparti i stedet for at udfordre den siddende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Men selv den radikale leder Margrethe Vestager må i stigende grad tvivle på fælles interesser med en opposition med en så snæver politisk optik. Dette på trods af, at nye meningsmålinger, som Berlingske Tidenden bragte lørdag, viser, at end ikke de socialdemokratiske vælgere længere tror på S-SFs ultimative krav til de Radikale på så centrale områder som skatte- og udlændingepolitikken. Disse målinger tænder både et håb og en berettiget bekymring for fremtiden. Håbet næres af den radikale skattepolitik, der trods alt vil kunne påvirke den samlede opposition i en mindre grel retning end det lighedsmageri, som S og SF fremturer med. Bekymringen er, at udlændingepolitikken med radikale mandater og med genklang langt ind i S og SFs bagland vil begynde at vakle. Til gengæld er troen på vælgernes sunde fornuft og evne til at gennemskue et uholdbart politisk kursskifte i Danmark stadig på denne plads intakt. S-kongressen har kun gjort denne kurs tydeligere.