Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: De nemme løsninger findes ikke

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis 2016 var et vanskeligt år for Lars Løkke Rasmussen, så bliver det næppe meget lettere at være regeringschef i 2017. Med sin nytårstale stillede statsministeren med stor præcision en diagnose for det danske samfund og pegede på de udfordringer, vi som land står overfor. Men det store spørgsmål er - før som efter årsskiftet - om han kan levere de politiske flertal, der skal til og at imødegå udfordringerne.

Af samme grund var hans tale uden nye udspil og holdt i en afdæmpet tone i forhold til de svære forhandlinger, som skal i gang om regeringens 2025-plan. Den var en fremstrakt hånd om samarbejde ikke bare til Folketinget, men også til parterne på arbejdsmarkedet, til de offentligt ansatte og til erhvervslivet.

Danmark skal være et land, der er i stand til at gribe de enorme muligheder, som ny teknologi, robotter og digitalisering giver. Det er vigtigt som statsministeren siger, at forberede sig på de forandringer der sker, og som overflødiggør en masse job, vi kender i dag.

Men endnu vigtigere er det at fokusere på og gribe de chancer, den nye teknologi giver. Derfor nytter det heller ikke noget at gå i stå, når det gælder om at reformere stive og alt for generøse velfærdssystemer og gøre det langt lettere og mere attraktivt at investere i nye virksomheder og jobs i Danmark.

Regeringsgrundlaget har som mål at øge beskæftigelsen med 55-60.000 personer og løfte velstanden med 80 milliarder kroner frem til 2025. Det er et ambitiøst mål, som kun kan nås, hvis Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ikke bare læner sig tilbage i hængekøjen og holder hinanden i skak.

At forberede Danmark på fremtiden kræver mod, viljestyrke og evne til at samarbejde. Og de partier der bruger al deres energi på at forsikre vælgerne om, at alt forbliver som det var engang, svigter i virkeligheden deres ansvar.

Konkret nævnte Lars Løkke Rasmussen sine forslag fra efteråret om en beskæring af SU, højere pensionsalder og færre flygtninge, som de områder, der skal findes flertal for, så det økonomiske råderum kan blive udvidet. Det burde den blå blok i Folketinget som et minimum kunne enes om. Der er stor brug for pengene til at gøre gavn og lette byrder andre steder.

Det burde ikke være nødvendigt at sige, fordi det er så indlysende, men lige netop i år, er det et befriende og vigtigt signal, Lars Løkke Rasmussen sender, når han i sin tale slår fast, at Danmark ikke skal lukke sig inde bag en mur og melde sig ud af europæisk og internationalt samarbejde. Det har aldrig været til gavn for et lille land som Danmark med en åben økonomi.

Hvis der er en ting der står fast, når man ser frem mod det politiske 2017, så er det, at løsningerne ikke er enkle. Hverken når det gælder ny teknologi, flygtningestrømme, bekæmpelse af terror, internationalt samarbejde og heller ikke når det gælder de politiske muligheder for kompromisser. Der findes meget sjældent hurtige og nemme løsninger i den komplekse moderne verden, selv om det kan være besnærende at bilde vælgerne det ind. Skulle man derfor have en forhåbning om det politiske år 2017 skulle det være, at flere ville indse netop det.