Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: For andre folks penge

Radikal borgmester overgår overborgmesteren i disciplinen despekt for skattepenge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke svært at støtte et godt formål, når man kan gøre det for andre folks penge. Og slet ikke, når man kan kombinere det ædle formål med en spændende oplevelse for sig selv. Sådan må den københavnske teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam have tænkt, da han besluttede at lade Københavns skatteydere betale 30.000 kroner for sin egen og to nøglemedarbejderes deltagelse i Team Rynkebys cykeltur til Paris med statsminister Lars Løkke Rasmussen som den mest kendte deltager. Mens statsministeren selv betalte, forsvarede Bondam sin beslutning om at lade skatteyderne betale ved at henvise til turens gode formål, at samle ind til Børnecancerfonden. Altså velgørenhed, som skatteyderne skulle betale, fordi Bondams deltagelse ville reklamere for København som en cykelby.

Med den argumentation er der ingen grænser for, hvad politikere kan bruge skatteyderpenge til. Hvad med at reklamere for København som en klimavenlig by med stort overblik? Så er vejen banet for et skatteyderbetalt kursus i svæveflyvning. Eller hvad med denne her: Følg din miljøborgmester ud på det dybe vand. Se, når Klaus Bondam krydser de store oceaner på skatteyderbetalt cruiseferie som reklame for havnebyen København. Efterfølgende har Klaus Bondam ændret beslutning, og vil nu alligevel selv betale for sin cykelferie. Men man kan være i tvivl om han egentligt forstår kritikken.

Bondams despekt for andres penge er imidlertid ikke overraskende. For et par år siden kom det frem, at borgmesteren, der i sine første halvandet år brugte dobbelt så meget til repræsentantion som overborgmesteren, fandt det rimeligt at lade skatteyderne betale 1.500 kr. til sminke og overlade strygningen af sine skjorter til rådhusets personale. Blot er det forbavsende at rådgiverne ikke kan stoppe borgmesteren, når han lader hensynet til egen økonomi komme foran hensynet til skatteydernes penge. De burde forklare ham, at det er meget mere overbevisende når man selv betaler for sine gode gerninger fra start frem for når man er blevet opdaget.

Forsøget på misbrug af skatteydernes penge falder samtidig med en alvorlig revisionsrapport, der afslører en skræmmende mangel på økonomisk styring i især Bondams teknik- og miljøforvaltning. Umiddelbart er der ingen sammenhæng mellem borgmesterens misbrug af skattepenge til personlige formål og på forvaltningens mangel på økonomisk styring, som først nu er under genopretning. Men det er et fælles træk af mangel på interesse for, hvordan skatteydernes penge egentlig bruges. Bondam er ikke alene om den disciplin - ifølge revisionsrapporten kunne Københavns skatteborgere spare et trecifret millionbeløb til administration hvert år, hvis kommunens forvaltninger blev styret effektivt. De penge kan man få rigtig mange daginstitutionspladser, cykelstier og skolebøger for.

Efter snart fire år med Bjerregaard og Bondam som nytænkende ledere er status, at reelt intet er sket, ud over at blokere for biler på Nørrebrogade i nogle måneder.