Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: 11 vidnesbyrd fra en verden uden moralsk kompas

»De voksne må ransage sjælen og finde ud af, hvor den dårlige moral mon kommer fra.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De 11 unge kvinder, som i Berlingske søndag står frem og fortæller deres historie om intime billeder af dem spredt på nettet, er et stærkt og bedrøveligt vidnesbyrd om en forrået mandeverden, der alt for længe har fået lov at trives i det digitale rum.

Nøgenbillederne er tilsyneladende blevet hård valuta, De byttes, udveksles og bruges til at skræmme, afpresse og forulempe uskyldige kvinder, som ofte ikke har en chance mod overgrebene. Nogle flygter ud af landet eller den by, de boede i, andre isolerer sig i månedsvis i en blanding af frygt og skam, og mange får ar på sjælen og må i årevis leve med angsten for at blive opsøgt af mænd, der har skaffet sig adgang til deres adresser og telefonnumre.

Man kan mene, at kvinderne har været uforsigtige ved overhovedet at tage eller få taget billederne og sende dem til deres kærester i første omgang. Og man kan mene, at unge i dag er alt for uerfarne i deres omgang med internettet, sociale medier og smartphones. Men det vil være at tildele ofrene et medansvar for den forbrydelse, de er udsat for, og som de på ingen måde selv er skyld i. Det, der foregår, er ikke uskyldige drengestreger begået af fnisende teenagere på villavejen. Som Berlingske dokumenter viser, er der tale om en ny type kriminalitet, som er i vækst, og som samfundet bliver nødt til at tage alvorligt. Krænkelser af privatlivets fred, børneporno og krænkelse af blufærdigheden får en helt anden karakter, og konsekvenserne er langt mere alvorlige, når overtrædelserne af straffeloven sker med den udbredelse og hastighed, som nettet repræsenterer.

Samfundet kan skride ind med hårdere straffe og politiet med en mere intensiv efterforskning af sagerne. Det vil givetvis have en effekt. Men først og fremmest handler det om at signalere, at distribution af denne type billeder og film er fuldstændig uacceptabelt. De villige medløbere, der med et svedent grin og et enkelt tryk på telefonen sender billederne videre eller logger sig ind i nogle af nettets mere dunkle kroge, skal vide, at de er medskyldige i overgreb, der i værste fald kan være invaliderende for livet.

Hos det mandlige køn findes både gentlemen og dumme svin. Og ofte er de desværre alt for svære at skelne fra hinanden. Men hvis man filmer eller deler billeder af andre mennesker uden tøj i situationer, de ikke bryder sig om, er der ingen tvivl om, hvilken kategori man tilhører. Samfundet kan gøre noget, men det er først og fremmest forældrenes og familiens opgave at opdrage de unge til, hvad der er rigtigt og forkert. De voksne må ransage sjælen og finde ud af, hvor den dårlige moral mon kommer fra.

Tidligere har eksperter peget på, at ungdomskulturen i dag er anderledes, de unge eksperimenterer og udfordrer seksualiteten, blufærdighedens grænser har flyttet sig, og reality-serier som Paradise Hotel har givet en ny generation et andet forhold til sex og privatsfære. Men som de 11 vidnesbyrd i dagens Berlingske viser, er de fleste af den slags analyser ikke andet end bortforklaringer. Ingen med et moralsk kompas, der bare er nogenlunde korrekt indstillet, er i tvivl om, hvornår de er i færd med at foretage en handling, der er krænkende, skadende og nedværdigende over for et andet menneske – uanset om det er til gymnasiefesten, på nettet eller mobiltelefonen.