Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

LAs hoppefrøer

»Med truslerne om at vælte regeringen bringer Samuelsen sig i netop samme situation som Johanne Schmidt-Nielsen, der aldrig gjorde alvor af trusler mod Thorning-regeringen.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grundlæggende har Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, fuldstændig ret, når han kræver økonomiske reformer inden nytår. Landet har af mange vigtige grunde behov for blandt andet en skattereform med lettelser af absolut mærkbar størrelsesorden i både top og bund. Ja, Anders Samuelsen har ret i, at der er behov for at øge væksten og sænke afgifter. Der er brug for flere produktive mennesker til at forsørge de mange, der forlader arbejdsmarkedet i de kommende år, eller som aldrig gør entré på arbejdsmarkedet. Der er brug for endnu flere til at løfte forsørgerbyrden, der følger i hælene på flygtninge og migranter.

Derfor er det rimeligt og nødvendigt, at Liberal Alliance gør, hvad partiet kan, for at argumentere for og r at presse de øvrige blå partier til at gennemføre netop de reformer, som kan bringe Danmark ud af det økonomiske brakvand, som den finansielle krise efterlod os i.

Men det er hverken rimeligt eller befordrende for forhandlinger om kommende reformer, at Liberal Alliance gang på gang opstiller deadlines for, hvornår bestemte reformer eller forlig skal være færdigforhandlet ledsaget af trusler om at vælte regeringen, hvis ikke den leverer de ønskede resultater til tiden.

For godt en måned siden krævede Liberal Alliance skatteforhandlinger med tilhørende topskattelettelser gennemført inden grundlovsdag, hvor Folketinget traditionelt går på sommerferie. Truslen rystede ikke regeringen, som meddelte, at de annoncerede skatteforhandlinger måtte flyttes til efteråret, hvor der er skabt et økonomisk grundlag for forhandlingerne. Nu har Anders Samuelsen forlænget fristen for færdigforhandlede reformer til nytår, inden han vælter regeringen, for han vil ikke som Enhedslisten affinde sig med rollen som støtteparti uden afgørende indflydelse. Anders Samuelsen vil ikke kaldes »Johanne Samuelsen«, fastslår han med henvisning til Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen.

Men med truslerne om at vælte regeringen bringer Samuelsen sig i netop samme situation som Johanne Schmidt-Nielsen, der aldrig gjorde alvor af trusler mod Thorning-regeringen. Han vil, ganske som Enhedslisten, ende med at bakke fra sine trusler, fordi en rød regering med Enhedslisten og SF på bagsmækken er værre for landet end selv en halvsvag blå. Når det viser sig, at Samuelsen ikke vælter regeringen, vil han for alvor gøre sig fortjent til navnet »Johanne Samuelsen«. Partiet risikerer at fremstå som hoppefrøer af den slags, der foldes af papir og der ikke er grund til at tage rigtig alvorligt.

Med den hastighed, som flygtninge- og migrantkrisen har og givetvis vil udvikle sig, kombineret med den seneste tids alvorlige uro på aktiemarkederne, skal man have respekt for regeringens behov for at forberede sine udspil, ligesom regeringen skal have respekt for støttepartiernes reformønsker. Men skal det lykkes at finde kompromiser, der kan nå fra Liberal Alliance til Dansk Folkeparti, skal partierne først og fremmest vise respekt for hinanden.