Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Læren af Østrig: De grønne er lige så blå som de er røde

Den nye blå-grønne østrigske regering er mere end et fornuftsægteskab. Det er et fornuftigt ægteskab mellem vækstorienteret økonomisk politik og ambitiøse mål i klimapolitikken. Her ligger en åbning for det borgerlige Danmark, om end vi mangler et grønt parti.

Østrigs grønblå koalition: Til Venstre Østrigs kansler, formanden for Folkepartiet Sebastian Kurz, og til højre formanden for Østrigs grønne parti, Wener Kogler. De to partier sender et vigtigt signal til andre lande om, hvordan man kan foretage en grøn omlægning på økonomisk ansvarlig vis. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER

Hvis der er fire dominerende farver i politik, så er de rød, blå, sort og grøn. De Radikale i Danmark vil sikkert protestere og nævne farven lilla. Hertil kan man bare svare, at lilla er en blandingsfarve baseret på farverne rød og blå.

Østrig og Europa har fået sin første blå-grønne regering under ledelse af kansler Sebastian Kurz og De Grønnes leder, Werner Kogler. Den vil der med god grund blive talt om i Europa og Danmark i resten af 2020.

Men farvekonstellationen er ikke det eneste, som gør den nye regering i Østrig opsigtsvækkende.

Lige så opsigtsvækkende er det, at det kun er syv måneder siden, at Sebastian Kurz sad i regering med de sorte, nemlig Østrigs højrenationale Frihedsparti, hvilket i de 16 måneder, som den blå-sorte regering sad ved magten, udløste bekymring for højrepopulismen i Østrig. Skandaler har sendt Frihedspartiet i krise, og ligesom i Danmark står det mest indvandrerkritiske parti svækket tilbage.

Østrigs blå-grønne regering er et fornuftsægteskab, ligesom det var et fornuftsægteskab, da Sverige fik sin rød-grønne regering i januar sidste år. Det rød-grønne kender vi. 1998-2005 var udenrigsministeren og vicekansleren i Tyskland De Grønnes Joschka Fischer.

I Østrig er De Grønne ærlige om, at deres regeringsdeltagelse handler om at holde det højrenationale Frihedsparti uden for indflydelse. Hos den genvalgte østrigske kansler var der heller aldrig nogen særlig lyst til at gå ind i en ny regering med det skandaleramte parti. I maj 2019 blev Frihedspartiets tidligere leder og daværende vicekansler Heinz-Christian Strache afsløret i at tilbyde attraktive offentlige kontrakter til en kvinde med forbindelse til russiske oligarker til gengæld for partistøtte.

Det udløste den første mistillidsdagsorden til en østrigsk kansler i nyere østrigsk historie, indsættelsen af en midlertid regering under ledelse af en uafhængig jurist og et nyvalg 29. september, der udløste markant fremgang til netop De Grønne og til Folkepartiet.

Den nye østrigske regering er imidlertid mere end et fornuftsægteskab. Det er et fornuftigt ægteskab mellem vækstorienteret økonomisk politik og ambitiøse mål i klimapolitikken.

Østrig skal ifølge det nye regeringsprogram være en klimaneutral økonomi i 2040, 100 pct. af elektriciteten skal være vedvarende fra 2030, selsskabskatten nedsættes fra 25 pct. til 21 pct., skatten på arbejde nedsættes for alle, priserne for offentlig transport nedsættes og så indføres der en klimaskat på flyrejser. Nå ja, udlændingepolitikken er også stram.

Tyskland kan blive det næste land, hvor de blå-grønne danner regering. I Tyskland viser meningsmålingerne, at der ved valget til Forbundsdagen i 2021 er mulighed for, at kristendemokraterne i CDU og De Grønne sammen kan få et flertal alene.

Hvad med Danmark? I lyset af det østrigske valg kan man helt savne et grønt dansk parti. Alternativet har svigtet og befinder sig i et ledelsestomrum. De røde partier forsøger at tage patent på det grønne og patent på, at deres svar på klimaudfordringer er de eneste rigtige. Derfor er Østrig vigtig.

Østrig forener idéen om, at grønne klima-ambitioner lever stærkt sammen med et grundlæggende blåt grundsyn på den økonomiske politik, nemlig at det er markederne, forbrugerne og virksomhederne, som skal sikre, at Danmark og verden når klimamålene, ikke planøkonomi, socialdemokratisk industripolitik og skatteskruer. Valget mellem rødgrønne eller blågrønne klimasvar er enkelt.

THOMAS BERNT HENRIKSEN