Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Lad os hylde erhvervslivets talenter

»Vi er nødt til at dyrke talenterne for at kunne hjælpe de svage.«

Foto: Matthew Childs. Vi hylder gerne sportstalenter som f.eks. fodboldspilleren Chr. Eriksen. Det kniber med at hylde erhvervslivets talenter. Arkivfoto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Vi elsker talentfulde danske skuespillere og filminstruktører, når de vinder internationale priser eller optræder i serier på Netflix eller HBO. Vi er også begejstrede, når danske sportsfolk scorer flotte resultater ude i verden, og når Danmark høster OL-medaljer. Stjernernes resultater er nemme at få øje på og nemme at måle. Eliten blandt kunstnerne vurderes efter prisuddelinger og publikums begejstring, og eliten blandt sportsudøvernes resultater måles på antal minutter, det tager at tilbagelægge en strækning på cykel, i løb, på antal mål eller antal point.

Det kniber mere med den folkelige begejstring for erhvervslivets talenter, selv om deres indsats er nok så vigtig for os alle sammen. Forklaringen kan findes i, at business-talenternes resultater overvejende måles i penge. Danmark er et lighedssamfund, som ikke bryder sig om at rose folk med store indkomster og bonusordninger – hvis det da ikke lige er en kendt fodboldspiller.

Berlingske Business Magasin er gennem mange år gået mod strømmen og har insisteret på at kåre erhvervslivets talenter. Fredag sker det for 14. gang, hvor magasinet præsenterer 100 unge talenter, som bør dyrkes, nurses og hyldes, som var de sports- eller filmstjerner – eller endnu mere. Talenter inden for sport og kunst arbejder overvejende for sig selv og for deres egen karriere – selv om vi som publikum selvfølgelig glæder os over deres præstationer. Med erhvervslivets talenter forholder det sig anderledes. De driver samfundet fremad og skaber resultater for andre, når de udvikler, disrupter eller genopfinder eksisterende virksomheder eller starter helt nye. Deres indsats skaber nye job, ny eksport og ny værdi til samfundet, som kan være med til at finansiere velfærdssamfundet. Jojo, de får da også deres gode hyre for det, nogle gange også en lovlig velvoksen bonus, men det er først og fremmest ønsket om at sætte et aftryk og gøre en forskel, der driver dem.

De 100 portrætter, som Berlingske Business Magasin bringer, viser, at talenterne sætter sig højere mål og vil mere end kold profit. De 100 talenter er verdensborgere med dyb forståelse for, at store globale dagsordener som f.eks. digital transformation driver fremtidens vækst. De er ikke tilfreds med status quo, men insisterer på at bruge deres evner, energi og lærdom på at gøre ting bedre.

Lad os hylde erhvervslivets talenter, og lad os samtidig gøre op med forestillingen om, at alle er lige dygtige. Det passer ikke, og det ved alle fodboldfans og filmelskere jo også godt. Talenterne skal dyrkes allerede fra folkeskolen og op gennem uddannelsessystemet. Vi har ofte opmærksomheden rettet mod ulighed og de svage i samfundet. Men vi er nødt til at dyrke talenterne for at kunne hjælpe de svage.

Lad os glæde os over, at der findes stjerner inden for både kunst, sport og ikke mindst erhvervsliv, som er særligt begavede og parat til at gøre en ekstra indsats for os alle. Danmark kan lære noget af USA, hvor erhvervslivets topchefer helt anderledes end herhjemme dyrkes som rockstjerner, der inviteres med til fester i Det Hvide Hus eller i Hollywood på linje med verdensberømte skuespillere og kunstnere.