Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Lad os få flere »rige svin«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rige svin! Sådan har man i mange år hørt mennesker med stor indkomst omtalt. I det socialdemokratiske Danmark har rigdom været omtrent synonymt med grådighed og endda ondskab. I valgkampen i 2011 gjorde den senere statsminister Helle Thorning-Schmidt og SFs daværende formand Villy Søvndal sig store anstrengelser for at dæmonisere mennesker med store indkomster. De »allerrigeste« skulle straffes med en millionærskat, og borgerlige skattelettelser erstattes med rød omfordelingspolitik.

Men som det fremgår af Berlingskes serie om nogle af de mennesker, der tjener mest, betaler de en væsentligt større del af skatterne i Danmark end deres antal berettiger.

Den jyske erhvervsmand, Kenneth Iversen, som for tre år siden solgte sin virksomhed med en personlig fortjeneste på 300 millioner kroner, betalte 130 millioner kroner i skat uden at kny. Ligesom mange andre kunne han med fordel skifte adresse til et langt billigere skatteland end Danmark, men har foretrukket at betale og blive. Faktum er, at mennesker med gode indtægter i Danmark i årtier har accepteret at betale en voldsomt større del af skatterne end resten. Den ene procent af danskerne, der tjener mest, betaler ni procent af skatterne. Den bedst indtjenende fjerdedel af befolkningen betaler rundt regnet halvdelen af skatterne.

Sammenlignet med andre lande er Danmarks »rige svin« så hårdt beskattet, at det er en gåde, at de stadig bor i landet. Det er jo ikke sådan, at de har udsigt til en skattelettelse i nogen nær fremtid. For nogle uger siden, mens Lars Løkke Rasmussen endnu var den mest sandsynlige statsminister efter næste valg, varslede han et farvel til lettelser i topskatten. I stedet skal man lette skatten i bunden af skatteskalaen, forklarede han. Lettelser i topskatten vil ellers ifølge økonomerne nærmest betale sig selv, fordi lavere topskat udløser mere aktivitet, der skal betales skat af. Men i et land, hvor selv et parti, der som Dansk Folkeparti kalder sig borgerligt, hellere vil øge de offentlige udgifter end sænke skatter, er det omtrent umuligt at sænke, endsige fjerne topskatten.

Skal man sænke skatter generelt, skal man samtidig fjerne nogle udgifter. Man skal lade være med at sende offentlige tilskud til mennesker, der som Kenneth Iversen så rigeligt kan klare sig selv. En forfatter som Peter Øvig Knudsen, der sælger godt, skal ikke have et arbejslegat på 855.000 kroner – endda uden at have søgt om det. Børnecheck til millionærer er noget pjat, uanset at checken var del af en skattereform. I stedet for at dele og omfordele og bestikke middelklassen og opefter skal man sænke skatter i både top og bund således, at det altid betaler sig at arbejde og overarbejde.

Når det gælder velstand, taber Danmark terræn i forhold til andre lande. En af forklaringerne er skattetrykket. Skal der mere fart i økonomien, skal vi have flere »rige svin« og af de »allerrigeste«, som betaler gildet.