Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Kvinde, kend dine kampe

Kvinderne må stå ved deres eget ansvar i ligestillingskampen. Både når de forhandler løn, og når de overgiver en del af deres barsel til barnets far.

Feministisk 8. marts afholder demonstration »Til kamp for ligestilling i hverdagen« i København 8. marts 2017 i anledning af kvindernes internationale kampdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Shakir / Ritzau Scanpix

Har vi glemt det personlige ansvar i ligestillingskampen? Her på kvindernes internationale kampdag er det let at pege fingre ad alle dem, som skulle gøre mere, for at ligestillingen herhjemme ikke ligger som en hårdt opvredet, daggammel karklud på køkkenvasken. Men det nytter ikke noget kun at skyde ansvaret fra sig. For en stor del af ligestillingen er båret af dem, der vil tage et personligt ansvar for, at kulturen, statistikken og rettighederne flytter sig.

Toplederen har et ansvar. Arbejdsmarkedets parter. Ægtefællen. Og ikke mindst kvinderne selv.

8. marts er der grund til at hylde alle dem, der kæmper ligestillingskampen i det daglige, og som ved, at netop deres valg og kampe er med til at flytte en kultur.

Det begynder med lønforhandlingen ved det første job. En ny undersøgelse fra Djøf og Akademikerne viser, at hvis du allerede i studietiden stiller dig tilfreds med en lavere løn end dine mandlige kolleger, så forfølger den kedelige statistik dig gennem hele livet. Løn skal gives for kvalifikationer. Ikke for køn. Det handler om at stå ved sine standarder.

Kampen fortsætter - i hjemmet - når det første job er på plads, og en mulig barsel indtræffer.

Det er tid til at gøre op med kvinder, der vogter over al barslen, som var det deres ejendom og ret over for et barn, som de og barnets far har fælles forældremyndighed over.

På kvindernes kampdag bør vi huske, at ligestilling handler om lige muligheder. Det har vi ikke på barselsområdet. Der har vi en mor-orlov. Kvinderne må give, og mændene må se sig selv i spejlet og stemple ind. Det handler i høj grad om at tage ansvar.

EU har for nylig vedtaget to måneders øremærket barsel til mænd i alle medlemslande. Hvis det skal virke hensigtsmæssigt, skal arbejdsmarkedets parter også stå ved deres ansvar. For det er tydeligt, at de brancher, hvor flest mænd tager barsel, er de brancher, hvor mændene får løn og ikke barselsdagpenge. Forståeligt nok. Arbejdsmarkedets parter har et ansvar for at lave aftaler, der danner et bedre grundlag for, at mænd tager barsel.

Ganske enkelt fordi vores samfund, vores vækst og vores børn kan vinde på, at både mor og far er lige meget værd, både på arbejdsmarkedet og derhjemme.

Og sådan må bevidstheden om at kende sine kampe fortsætte. Op ad karrierestigen. I ledelser. I bestyrelser. I ansættelsesudvalg. Hvis vi ikke for alvor står ved, at hver eneste lille beslutning, vi hver især tager, er en brik i det samlede billede, så går udviklingen for langsomt. Det er os, der skaber kulturen omkring os. Også når det handler om ligestilling.

Det centrale ord i debatten har for længe været potentiale. Kvindernes potentiale. Virksomhedernes potentiale for vækst gennem diversitet. Men potentiale har som bekendt størst effekt, når det bliver forløst.

Med andre ord må alle give og tage, hvis Danmark skal flytte sig fra sin bundplacering i Norden, når det kommer til ligestilling. Vi spilder alt for meget talent, hvis vi er berøringsangste over for at tale om køn og tage kampen.

Heldigvis er der i dag også noget at fejre. For kvinderne ER på vej frem. De buldrer frem i uddannelsessystemet, og talenterne vokser i erhvervslivet, mens glaslofterne i de øvre luftlag slår flere og flere sprækker. Lad os i dag hylde alle dem, der tager deres kampe i det daglige og løfter ansvaret for, at vi flytter os.

METTE ØSTERGAARD