Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Krig i Europa

»Planlagt massemord som i Paris, New York, London eller Madrid kan ikke undskyldes. Terroren har terroristerne selv skabt.«

Europa er i krig, og den kan ikke vindes. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAS CZERWINSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mordene på mindst 127 hovedsageligt yngre mennesker i Paris varsler en ny fase i kampen mellem frihed og terror. Mordene blev begået på en måde, der har lighedstræk med en militær operation. I Paris kom en ny slags forfærdelig krig til Europa.

Denne krig er ikke en af dem, som europæerne selv kan beslutte, om de vil deltage i. Det er en krig, som er påført Frankrig og Europa og som ikke går væk. Det mest uhyggelige er måske, at denne terrorkrig mod Europa ikke kan vindes og ikke kan afsluttes. Uanset hvor mange terrorister det lykkes at pågribe eller slå ihjel, kan og vil nye komme til.

Nyhedsoverblik - Terror i Paris

Den krig kan kun tabes. Hvis det lykkes morderne at skabe en religionskrig mod muslimer i Europa, har morderne vundet. Hvis det lykkes at skabe så stor frygt blandt europæerne, at væsentlige frihedsrettigheder indskrænkes, har morderne vundet og europæerne tabt.

I de kommende dage vil europæerne på ny diskutere terrorens årsager. Har europæerne selv skabt terroren, fordi mange indvandrere lever fattigt og i arbejdsløshed? Er muslimske indvandrere blevet ekskluderet i et omfang, som føder ekstremister? Har europæerne med andre ord ansvaret for mordene i Paris?

Overhovedet ikke. Planlagt massemord som i Paris, New York, London eller Madrid kan ikke undskyldes. Terroren har terroristerne selv skabt. Den kan ikke forklares med andet end menneskers ondskab og renlivet religiøs, politisk, ideologisk dæmoni.

Mette Frederiksen om Paris-terror: »De skal have kamp til stregen«

Spillestedet, hvor de fleste mord blev begået, ligger på Rue Voltaire, navngivet efter den betydningsfulde franske filosof og forkæmper for den oplysningsperiode, der skabte grundlaget for det frie og stærke Europa. Voltaire måtte i fængsel og i landflygtighed under sin kamp mod enevælde og ufrihed. Kampen for frihed, inklusive religions- og ytringsfrihed, er i dag, tre århundreder senere, tydeligvis ikke slut.

Den store udfordring til Europa nu bliver at holde balancen mellem på den ene side, at forsvare sig mod ondskaben i dens rene form, som de unge i Paris netop har mødt, og på den anden side forsvare borgernes rettigheder i frie samfund. Danmark og andre vestlige lande må selvsagt bestandigt skærpe forsvaret mod terroren. Men vi må gøre det på en måde, så vi ikke mister os selv.

Midt i medfølelsen med ofrene og deres pårørende og i den dybe sorg, som har ramt europæerne, er der et enkelt lyspunkt: Franskmændenes reaktion, da de forlod et af terrormålene, det franske nationalstadion i Paris, er gået verden rundt på de sociale medier. Tilskuerne gav sig til spontant at synge nationalsangen, Marseillaisen, med dens to hundrede år gamle opfordring til at bekæmpe ondskaben.

I Frankrig har de ikke mistet modet. Det skal vi andre heller ikke gøre.

LÆS MERE