Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Københavns Rådhus har brug for grundig udluftning

»Den borgerlige københavnske opposition må stramme sig an for at udfordre det røde styre.«

Københavns Rådhus. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det er ikke sundt for noget system, at de samme sidder på magten år efter år, eller årti efter årti. Magten gør blind, og i værste fald korrumperer den. Men sådan er det desværre i landets største kommune, København. Socialdemokratiet har siddet på Rådhusets øverste post i over 100 år uden på noget tidspunkt for alvor at have været udfordret. Alene af den grund er der brug for, at andre kommer til og bringer frisk luft og nye ideer ind i systemerne. Den borgerlige københavnske opposition må stramme sig an og gøre en ekstra indsats for at udfordre det røde styre, når der er kommunalvalg til november.

I Berlingske mandag præsenterede de tre spidskandidater fra Venstre, Liberal Alliance og de Konservative en plan på ti punkter, der skal overbevise københavnerne om, at der er brug for et systemskifte på Rådhuset.

Punkt for punkt er der tale om gode borgerlig-liberale mærkesager som lavere skat, mere faglighed i skolerne og bedre plads til bilerne i byen. Men overbevisende er det langtfra. Der mangler både en prioritering – noget er vigtigere end andet – og en overbygning, som på et mere ideologisk plan fortæller, hvad fordelen vil være ved at smide det røde bystyre på porten. Og så mangler der i den grad nogle forslag, som er nye og anderledes, eller måske ligefrem vovede og nytænkende.

Det positive set fra den blå blok er, at banen er næsten helt åben. Overborgmester Frank Jensens (S) hovedbudskab er, at det går godt i København, og hvis bare byen bliver mere grøn og bæredygtig, og man bruger endnu flere penge på velfærdsydelser, så skal det nok gå endnu bedre. Byen ventes at vokse med 100.000 indbyggere de næste ti år, og med en opsparing på 9,2 milliarder kr. er der plads til at tænke stort og gøre sig tanker om, hvilken by København skal være. Hovedstatskommunen er fuld af talent og dygtige iværksættere, men der mangler en diskussion af, hvad fremgangen i København skal bruges til.

Den borgerlige fløj i København har brug for at tegne et alternativ, som for alvor har mulighed for udfordre det eksisterende hundredårsstyre. Og så er der brug for, at de blå partier tiltrækker flere profiler, som vælgerne kan identificere sig med. Med al respekt for de tre spidskandidater, som uden tvivl gør et stort stykke arbejde for at blive valgt til november, er det ikke kandidater, som almindelige københavnere forbinder med noget. Det er forståeligt at Folketingets toppolitikere i Venstre, Liberal Alliance og de Konservative ikke ligefrem samler på nederlag og derfor holder sig væk fra København. Men det virker heller ikke, som om byen har en synderlig høj prioritet for dem.

Den særlige styreform i København, hvor de største partier fordeler borgmesterposterne imellem sig efter et sindrigt system af alliancer og studehandler, betyder, at oppositionen på Rådhuset ofte ender med at blive tandløs og forsømmer at yde den modstand, som magten har brug for, og den demokratiske pluralisme lever af.

Venstre, Liberal Alliance og de Konservative sidder i dag på kun 11 ud af Borgerrepræsentationens 55 pladser og på én ud af syv borgmesterposter, så der er lang vej til magten. Men det bør ikke afholde partierne fra at gøre forsøget og udvikle et reelt alternativ til et København, som er domineret af den yderste venstrefløj.