Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Klog beslutning om Gaza

»Hverken palæstinensere eller jøder, der lever i Europa, kan holdes ansvarlige for kampene i Gaza. De, der forsøger at eksportere konflikten til Europa, skal derimod holdes ansvarlige.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et brev fra socialdemokratiske partiledere i Skandinavien om krigen mellem Israel og Hamas i Gaza-striben mangler en enkelt underskrift. Den danske partiformand, Helle Thorning-Schmidt, har i modsætning til de fire øvrige partiledere ikke underskrevet brevet, hvori partilederne »fordømmer Israels anvendelse af uproportionel vold, som strider mod folkeretten og grundlæggende humanitære principper«.

Helle Thorning-Schmidt har klogt valgt ikke at skrive under. Hun, som til forskel fra de øvrige partiformænd, er statsminister, holder sig til EUs linje, der ikke fordømmer, men opfordrer Israel til proportionelle militære operationer og til at overholde folkeretten. Samtidig fordømmer EU »på det kraftigste den forskelsløse affyring af raketter mod Israel«, og konstaterer videre, at raketterne »er kriminelle handlinger, der ikke kan retfærdiggøres«. EU fordømmer også, at civile i Gaza opfordres til at stille sig op som menneskelige skjolde.

Læs også: Thomas Larsen: Thorning er i en kattepine over Gaza-brev

EUs resolution er mere realistisk og afbalanceret end automatkritikken af Israel, som den traditionelle venstrefløj leverer, hver gang konflikter bryder ud. Hamas er et grusomt terrorregime, der går efter at slå flest muligt civile israelere ihjel, og som ikke tøver med at ofre egne civile for at vinde den propagandakrig, som de nordiske socialdemokratiske formænd naivt bidrager til. At tidligere S-politikere som Poul Nielson – hvis deltagelse sammen med kollegerne, Lasse Budtz og Kjeld Olesen på fredsmission i Moskva i 1980erne endnu står levende i hukommmelsen – også synes, at Israel er de onde, er til at leve med. Det betyder heller ikke alverden, at folketingsformand Mogens Lykketoft (S) mener, at Thorning skulle have underskrevet brevet. Lykketoft har både som udenrigsminister i sin tid og senest som folketingsformand fremført skarp kritik af Israel og synes ude af stand til at se andet end Israels fejltagelser. Lykketoft er nærmest blind på det ene øje.

Mere alvorligt er, at venstrefløjens ensidige kritik af Israel medvirker til at opflamme til forfølgelse af jøder på gaderne i København og i andre europæiske byer. Forleden ramte Hamas-sympatisørers vold en fredelig og lovlig proisraelsk demonstration, der fandt sted ved Christiansborg samtidig med en demonstration vendt mod Israel på Rådhuspladsen.

Læs også: Unge socialdemokrater kritiserer Thorning i Gaza-sag

Hverken palæstinensere eller jøder, der lever i Europa, kan holdes ansvarlige for kampene i Gaza. De, der forsøger at eksportere konflikten til Europa, skal derimod holdes ansvarlige. Og vælgerne bør holde deres politikere op på deres holdninger til konflikten. Under Den Kolde Krig logrede nogle, herunder danske, politikere for diktaturer. I disse år retter den samme type politikere kritikken mod den demokratiske stat Israel, som kæmper for at beskytte sin befolkning mod raketterne fra Gaza. Desværre koster konflikten store lidelser og tab af liv, og Israel skal naturligvis indstille sine angreb i samme øjeblik, raketterne er erstattet af sikkerhed. Til den tid skal blokaden af Gaza også ophøre. Men alternativet til de israelske angreb på Hamas er svært at se. Det hjælper i hvert fald ikke at hoppe på Hamas’ vogn.